Aanjager van een gezonde sector

Musea krijgen op veel manieren steun. Het Rijk, provincies en gemeenten, het publiek en private financiers leveren waardevolle bijdrages.

Toch hebben veel musea structureel moeite het hoofd boven water te houden. Een tekort aan financiële middelen of een te grote afhankelijkheid van één inkomstenstroom maken musea kwetsbaar. Bovendien stellen financiers steeds meer eisen, die enerzijds de professionaliteit ten goede kunnen komen, maar anderzijds ten koste kunnen gaan van het onderscheidend vermogen van musea. Een gezonde financiële balans en maatwerk in regelgeving zijn cruciaal om musea in staat te stellen te investeren in hun toekomst en een duurzame relatie aan te gaan met hun omgeving.

Aanjager van een gezonde sector

Meehelpen aan een gezonde museumsector

Blijf je je graag ontwikkelen én wil je bijdragen aan de verdere professionalisering van de sector? Meld je dan aan voor een van de Museumnetwerken! Zij vormen een laagdrempelig netwerk in de museumsector. Verdeeld over 8 vakgebieden komen ervaren medewerkers en nieuwe collega’s uit verschillende musea samen om kennis te delen en in verbinding te blijven.

Nieuws

Adellijk goud

Toegankelijkheid musea onder druk door achterblijvende overheidssubsidies

2022 telde in totaal 23,5 miljoen museumbezoeken, waarvan 5,4 miljoen uit het buitenland, ondanks de verplichte sluiting in de eerste vier weken van het jaar. Alhoewel de terugkeer van het publiek goed nieuws is voor de sector, zorgen de stijgende lasten voor een grote druk op musea.

Beleidsplannen & budget voor cultuur en musea 2023 t/m 2025

Beleidsplannen & budget voor cultuur en musea 2023 t/m 2025

Het herstel na de pandemie komt uit een nieuwe generatie museumbezoekers. In de leeftijdscategorie tot 13 jaar is er in de eerste maanden van 2023 een verdrievoudiging te zien van het aantal bezoeken met de Museumkaart ten opzichte van dezelfde periode in het succesvolle jaar 2019.

Aanbesteding nieuw kassasysteem: musea slaan handen ineen

Aanbesteding nieuw kassasysteem: musea slaan handen ineen

Op zoek naar een geïntegreerd kassasysteem voor on– en offline kaartverkoop, groepsboekingen, zakelijke verhuur en de museumwinkel werkt een groep musea samen. OplossingHet…

Museumcijfers

Belangrijke bevindingen

2022 telde in totaal 23,5 miljoen museumbezoeken, ondanks de verplichte sluiting in de eerste vier weken van het jaar. Alhoewel de terugkeer van het publiek goed nieuws is voor de sector, zorgen de stijgende lasten voor een grote druk op
musea.

Lees meer

Kennisbank

Bekijk alles
Houtsnede Escher
Financiën

Geefwet

Fröbelen
Cijfers

Museumcijfers

National Chain
Handleiding

Lobbyhandleiding