Dit museumnetwerk koppelt museummedewerkers aan elkaar die gaan over alle aspecten rond het beheer en behoud van museale collecties.
Dat is collectieregistratie, collectiebeheer en -conservering, bruikleenverkeer, tentoonstellen, digitalisering van collecties en informatieverzorging. De Nederlandse Registrars Groep (NRG) is onderdeel van dit Museumnetwerk. Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) is een belangrijke partner, die ook participeert.
Aanmelden?
Via onderstaande button kun je je aanmelden voor het netwerk. Na je aanmelding neemt een van de aanjagers contact met je op en word je toegevoegd aan een mailinglijst.
Aanjagers
Lot Fakkeldij (Beelden aan Zee Scheveningen), Faye Cliné (Mauritshuis Den Haag), Hilde van de Berg (Streekmuseum Krimpenerwaard, Krimpen a/d IJssel) en Inge Giesbers (Rijksmuseum Amsterdam) zijn betrokken als aanjager bij het museumnetwerk collectie & informatie. Je kunt hen bereiken per mail of via LinkedIn.
Netwerk
Meld je aan voor de LinkedIn-groep
Je kunt contact onderhouden met je mede-netwerkleden via de LinkedIn-groep. In de groep kun je kennis en (nieuws)artikelen delen, vragen stellen, een oproep doen of een discussie voeren over relevante onderwerpen. Ook uitnodigingen voor evenementen voor en door – leden van – het netwerk kun je hier plaatsen.
Veelgestelde vragen
-
Ik houd mij bezig met duurzaamheid of diversiteit. Hoe passen deze thema’s in de netwerken?
Binnen de netwerken is ruimte om actuele thema’s te agenderen en te bespreken. Daarnaast komen er werkgroepen en organiseert de Museumvereniging ook evenementen met als doel de 5 speerpunten uit het meerjarenplan na te jagen. Hieronder vallen onder andere duurzaamheid en diversiteit en inclusie. De werkgroepen gaan later dit kalenderjaar van start. Meer informatie daarover volgt.
-
Kost het geld, naar een activiteit van het netwerk gaan?
Activiteiten van de netwerken zijn gratis toegankelijk voor leden. Soms kunnen ze een kleine onkostenvergoeding vragen, afhankelijk van de kosten en de organisator.
-
Is er een budget om activiteiten te organiseren?
De Museumnetwerken hebben elk een klein eigen budget. Als je een spreker of workshopleider wilt boeken voor je activiteit, kun je bij de aanjagers van jouw netwerk navragen of er – nog – budget voor is. Neem daarover met hen contact op. Zij beheren het budget.
-
Ik ben lid van een netwerk en ik wil iets organiseren, hoe werkt dat?
Je kunt aan allerlei formats en groottes denken: een rondleiding bij een -nieuwe – tentoonstelling, een lezing, een online spreekuur of een kijkje in de keuken. Het staat de organisator(en) van een activiteit vrij een kleine vergoeding te vragen voor een activiteit, zodat je out-of-pocket-kosten gedekt zijn. Aanmelding en eventuele betaling verlopen via het museum waar de (hoofd)organisator werkt.
Deel je activiteit in de LinkedIn-groep en stuur een bericht naar het e-mailadres van jouw netwerk. Zo delen zij het ook in deze mailing.
-
Kan ik lid worden van verschillende netwerken?
Zeker. Vergeet niet voor elk netwerk waarbij je je aansluit een aanmeldformulier in te vullen. En meld je vooral ook aan voor de verschillende LinkedIn-groepen.
-
Mijn werkgever is niet aangesloten bij de Museumvereniging, kan ik alsnog lid worden van een netwerk?
Alleen museummedewerkers en mensen die – langdurig – freelancen voor musea kunnen lid worden van een Museumnetwerk. Verleen je een interessante dienst of organiseer je een activiteit die ook voor museummedewerkers relevant is? Mail dan naar de aanjagers van het desbetreffende netwerk. Je vindt hun mailadressen op de pagina’s de Museumnetwerken.
-
Ik wil graag lid worden van een Museumnetwerk. Hoe werkt dat?
Alle Museumnetwerken en het aanmeldformulier vind je hier. Via de mailing houden de aanjagers van het netwerk je op de hoogte van activiteiten en nieuws. Vergeet daarnaast niet je aan te melden bij de LinkedIn-groep van jouw netwerk.