Stream White Balls on Walls

Nieuws | 17 feb. 2023

In de gehele culturele sector in Nederland klinkt de roep voor meer diversiteit luid en duidelijk. Zo ook bij het Stedelijk Museum in Amsterdam. En hoe graag het museum ook diverser wil worden, botst het tegen allemaal obstakels aan. Confronterend, nodig en boeiend in beeld gebracht.

Wij mogen onze leden een speciale korting aanbieden van 50% via deze website (reguliere prijs € 8,50). Klik op de onderstaande link voor dit kortingstarief.

 

Uit de media

“Legt het ongemak bloot dat verandering oproept” ★★★★ Trouw

“Een fascinerend, heerlijk ongemakkelijk tijdsbeeld” – de Volkskrant

“White Balls on Walls is alles wat je ervan hoopt.” – de Filmkrant

★★★★ NRC

White Balls on Walls

De leus ‘Meet The Icons of Modern Art’ wordt van de glazen wand van het Stedelijk Museum in Amsterdam afgekrabd. Want wie zijn die iconen van de moderne kunst eigenlijk? Wie bepaalt dat en ten koste van wie? In 2019, toen regisseur Sarah Vos begon te filmen voor deze documentaire, was zo’n 90 procent van de kunst in het Stedelijk gemaakt door witte mannen. Dat moet anders, vinden directeur Rein Wolfs en het Stedelijk Museum. Maar dat dat simpeler gezegd is dan gedaan, blijkt als regisseur Sarah Vos hem en zijn team volgt in hun zoektocht naar meer diversiteit in de collectie én het personeelsbestand.

Achter de schermen roept dit schurende vragen op, die je als bezoeker niet meekrijgt, maar als kijker nu wel. Hoe ga je om met verouderde en nu kwetsende terminologie in titels van kunstwerken? Moet je naar de huidskleur of het gender van de kunstenaar kijken wanneer je een kunstwerk beoordeelt? En hoe ga je om met pers die dat ‘overdreven politiek correct’ noemt? White Balls on Walls is meer dan alleen een kijkje achter de schermen van een museum. Het is een tijdsdocument dat de worsteling weergeeft die veel Nederlandse instellingen en bedrijven momenteel doormaken.

Er zijn nog verschillende vertoningen van de film, vaak met nagesprek, in filmtheaters door het land: www.whiteballsonwalls.nl

Deel dit nieuws