Ontwikkeld door het Netwerk Digitaal Erfgoed en de Museumconsulenten.

Nationale Strategie Digitaal Erfgoed

In maart 2021 publiceerde het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een nieuwe Nationale Strategie Digital erfgoed. Deze strategie stelt de gebruiker centraal, gaat uit van delen vanuit de bron, beoogt netwerkprincipes (zoals het gebruik van DERA), en het bijdragen door iedereen. Musea kunnen daarvan profiteren: via bijvoorbeeld linked open data, en een gestandaardiseerd termennetwerk. De Nationale Strategie vindt je terug op de website van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). Hoe kun je als museum daar zelf mee aan de slag? Welke keuzes spelen er als je je collectie digitaliseert, en wat kun je doen voor gebruikers van je digitale aanbod? Je leest het op de website van het NDE.

Zelfscan

Zit jouw museum in een opstartfase? Doe dan de zelfscan van het NDE: door 23 vragen te beantwoorden, krijg je overzicht en inzicht over hoe je aanpak al aansluit bij de nationale strategie.

Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties

Hoe maak je de collectie houdbaar, zichtbaar en bruikbaar? Het Landelijk contact Museumconsulenten (LCM) en het NDE hebben samen een spoorboekje ontwikkeld om je hiermee op weg te helpen.