Nieuws uit de sector
-
Stappenplan cyberveiligheidnieuw
Cybercriminelen weten ook culturele organisaties te vinden. Het is dus van essentieel belang dat we de cyberveiligheid in de sector optimaliseren. DEN ontwikkelde daarom samen met de deskundigen van adviesbureau TwynstraGudde het Stappenplan Cyberveiligheid.
-
Vernieuwde gedragsprofielennieuw
Erfgoedinstellingen kunnen hun websites verbeteren met de geüpdatete Gedragsprofielen Digitaal Erfgoed. De gids ‘Zoek, beleef, creëer en bewonder’ beschrijft acht veelvoorkomende online gedragingen van gebruikers en helpt zo bij het maken van websites, apps en andere publiekstoepassingen met digitaal erfgoed. De vernieuwde versie sluit aan bij de nieuwste digitale ontwikkelingen en praktijkervaringen en bevat suggesties voor passende functionaliteiten.
-
Campagne veilig toegang tot internetnieuw
Veilige toegang tot openbare wifi-netwerken zou vanzelfsprekend moeten zijn. Steun de campagne om digitale veiligheid en toegankelijkheid op de agenda te zetten bij de politiek. Zodat meer mensen op meer plekken veilig online kunnen. Dat zorgt voor meer digitale gelijkheid en voor meer online veiligheid.
-
Meld je aan voor de digitally ambitious
De digitally ambitious zijn nieuwe kennispartners binnen de Museumvereniging: de digitale “oren en ogen” van de museumsector. Je bent op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, de nieuwste digitale technologieën en hebt een neus voor innovatie.
Deze kennispartners houden de Digitale Wegwijzer (lancering medio januari) samen met de Museumvereniging actueel en dragen zo een steentje bij aan een toekomstbestendige museumsector. Dankzij jou kunnen musea blijven doen waar ze goed in zijn: erfgoed delen. Ook in een snel veranderende wereld.
Hoe werkt het?
Het kennispartnerschap wordt voorgezeten door Aylin Beijersbergen, beleidsmedewerker Museumvereniging. De digitally ambitious communiceren via een nader te bepalen online platform om doorlopend in contact en op de hoogte te blijven. De voorzitter actualiseert de Digitale Wegwijzer, op basis van de updates die gedeeld worden in het online platform. Denk aan toevoegen van (inter)nationale en (sector overstijgende) best practices en hulpmiddelen. Eén keer per kwartaal worden de thema’s in de wegwijzer inhoudelijk bijgewerkt door afgevaardigden van de digitally ambitious. De werkgroep Digitalisering & Innovatie heeft een uitvoeringsagenda bij de wegwijzer opgesteld, die als basis dient voor de digitally ambitious.Daarnaast faciliteert de Museumvereniging twee keer per jaar een digitally ambitious meet-up: een netwerkbijeenkomst voor de kennispartners met een inspirerend inhoudelijk programma.
Wie ben jij?
Je werkt in een museum of andere culturele instelling of bent juist werkzaam in de digitale sector.Stap je in?
Meld je aan via abeijersbergen@museumvereniging.nl en word digitale kennispartner! -
Lancering van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed 2025-2028
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Netwerk Digitaal Erfgoed lanceerden op donderdag 28 november de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed 2025-2028. De Nationale Strategie richt zich nadrukkelijker op erfgoed uit het hele Koninkrijk en op immaterieel erfgoed, oral history en verhalen.
-
Datawerkplaatsen
Netwerk Digitaal Erfgoed is gestart met verschillende datawerkplaatsen om je erfgoedinformatie tot een hoger niveau te tillen. De ondersteuning biedt een breed scala aan diensten: van het analyseren van de mate van vervuiling tot het vervangen van je eigen trefwoorden door termen die verbinding met andere collecties mogelijk maken. Dit alles wordt in de bredere context geplaatst: wie wil je bereiken met je digitale collectie?
Tools
-
De Digitale Wegwijzer
Met dank aan de werkgroep Digitalisering & Innovatie, brengen we in de digitale wegwijzer samen met de digitally ambitious – professionals uit zowel het museale- als het digitale werkveld – in kaart wat digitale transformatie betekent voor de museumsector. We bouwen voort op de inzichten van Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en DEN, kennisinstituut voor cultuur & digitale transformatie.
Laagdrempelige kennisdeling is het doel: van elkaar leren en niet opnieuw het wiel uitvinden. We voeden je met achtergrondinformatie en nieuwe inzichten en bieden je handige toolkits om zelf mee aan de slag te gaan.
Dit hebben we verdeeld over drie onderwerpen: digitaal collectiebeheer, digitale interactie en digitale bedrijfsvoering.
Ieder onderwerp focust op de belangrijkste ontwikkelingen die op hun beurt weer voorzien van zijn van best practices; succesvolle projecten en bewezen strategieën van musea die je voorgingen. Het zijn geen kant-en-klare oplossingen, maar waardevolle inzichten en inspiratiebronnen.
De digitale wegwijzer wordt bovendien doorlopend up to date gehouden, waardoor je altijd op de hoogte bent van actuele ontwikkelingen voor jouw praktijk.
-
Museum Financieringswijzer
Verdwaald geraakt in het financieringsmoeras? Je bent niet de enige die tegen moeilijkheden aanloopt in de zoektocht naar een geschikte financiering. De Museum Financieringswijzer helpt je bij het vinden van relevante subsidies en leningen voor jouw museum. Op basis van jouw ambitie, locatie en situatie vind je een overzicht van actuele en aankomende financieringsmogelijkheden op het gebied van duurzaamheid en digitalisering.
-
Stappenplan AVG-proof werken
Hoe AVG-proof is jouw organisatie?
DEN merkt op dat veel culturele organisaties vragen hebben over privacy en de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming). Wat kun je doen om de grip op je gegevens te versterken, ook als je te maken hebt met AI-tools of afhankelijk bent van grote techbedrijven? DEN deelt kennis om dit makkelijker te maken:
✔️ Praktische tips voor AVG-proof werken
✔️ Tools om privacybeleid binnen je organisatie op de kaart te zetten
✔️ Specifieke ondersteuning voor culturele instellingen -
Factsheet: investeren in cyberveiligheid blijft nodig
Museale beheerders van de rijkscollectie (rijksmusea) moeten blijven investeren in de cyberveiligheid. De meerderheid heeft al maatregelen getroffen om zich te beschermen tegen cyberdreigingen.
Toch is het belangrijk dat zaken als actuele informatiebeveiliging en opleiding en bewustwording van medewerkers continu aandacht krijgen, willen musea weerbaar zijn en blijven voor cyberdreigingen. Dat stelt de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed in een factsheet over de cyberveiligheid bij rijksmusea.
-
Factsheet: je collectieregistratie verrijken met termen
Bij het digitaliseren en registreren van collecties is het toevoegen van termen essentieel – of het nu gaat om objectsoorten, materialen of makers. Maar welke termen kies je? En waar vind je ze? Een nieuwe factsheet van Erfgoedhuis Zuid-Holland wijst je de weg bij het gebruik van terminologiebronnen.
-
Cyberveilig check
Uit een onderzoek van DEN in 2023 bleek dat 3 op de 10 culturele organisaties de afgelopen 3 jaar te maken hebben gehad met een cyberincident. De CyberVeilig Check voor culturele instellingen helpt je door middel van een actielijst met begrijpelijke instructies om -vandaag nog- je basisbeveiliging op orde te brengen. Dus, ga vandaag nog aan de slag en kijk snel waar de basisbeveiliging van jouw museum beter kan.
-
Online Museumplatform
Frans Hals Museum en Teylers Museum werken samen aan een Online Museumplatform. Dit platform stelt musea in staat een website te creëren en te onderhouden, en is ontstaan vanuit het besef dat museum websites vrijwel dezelfde functionaliteiten hebben en dezelfde interactiepatronen kennen.
-
Roadmap digitaal toegankelijke website
In een steeds digitalere wereld is het van essentieel belang dat iedereen toegang heeft tot informatie en diensten. Ook in de culturele sector. De Europese Unie en Nederland vinden dit ook. Vanaf juni 2025 gaat de European Accesibiltiy Act in. Hiervoor worden o.a. websites met ticketshops (dus ook die van culturele instellingen) verplicht om te voldoen aan toegankelijkheidseisen. Tijd om aan de slag te gaan!
Tips
-
Samen Digitaal Veilig: hét platform voor digitale veiligheid
De Museumvereniging is partner van Samen Digitaal Veilig, een initiatief van branche- en beroepsorganisaties in samenwerking met MKB-Nederland en met steun van ministeries van Justitie en Veiligheid en Economische Zaken. Als partner van Samen Digitaal Veilig zetten we ons als Museumvereniging in voor een digitaal veilige en weerbare sector.
Met Samen Digitaal Veilig kan je als museum kosteloos de eerste stappen zetten om digitaal veiliger te worden door middel van een startpakket. Hierin krijg je acht trainingsvideo’s voor medewerkers, veiligheidsvragenlijsten en een leverancierscheck. Het resultaat wordt gepresenteerd op een overzichtelijk veiligheidsdashboard. Daardoor heb je als museum direct een goed beeld van hoe digitaal veilig je bent. Hierbij is er ook een vrijblijvende optie om te upgraden naar een NIS2 abonnement om een aantoonbaar cybersercurityniveau te halen
-
Digitaal Erfgoed Coaches
Wil je je collectie online delen met een breed publiek? De digitaal-erfgoed-coaches van de provinciale erfgoedhuizen helpen het hele erfgoedveld vooruit – van historische verenigingen tot musea en archieven. Ze adviseren over collectie-informatiesystemen, auteursrechten, online zichtbaarheid en meer, via persoonlijk advies en cursussen.
-
Wet- en regelgeving
In onze kennisbank houden we een overzicht bij van alle belangrijke wet- en regelgeving voor musea op het gebied van digitalisering.
-
Zo ga je om met auteursrechten
Als je werken van anderen wilt delen, heb je te maken met auteursrechten. Bijvoorbeeld bij het ontsluiten van (digitale) collecties. Weet jij met welke rechten je te maken hebt?
Podcasts
Publicaties
-
Connected journeys: Holistic audience measurement in the age of digital (EN)
De werkgroep Digitale Transformatie van NEMO heeft een nieuw rapport gepubliceerd. Ontdek hoe musea online en offline publieksmeting kunnen integreren om betekenisvolle bezoekerservaringen te creëren met onze nieuwste publicatie.
De publicatie behandelt drie hoofddoelen:
1. Het verdiepen van het begrip van de behoeften, motivaties, besluitvormingsprocessen en verwachtingen van digitaal publiek.
2. Het presenteren van een systematische aanpak voor het meten van zowel digitaal als fysiek publiek, zodat musea zinvolle onderzoekspraktijken en strategieën kunnen ontwikkelen.
3. Het bieden van gedetailleerde methodologieën uit 8 goede praktijkvoorbeelden uit heel Europa, waarin wordt getoond hoe musea met succes gezamenlijke metingen van digitaal en fysiek publiek uitvoeren.Op pagina 44 vind je een praktische roadmap die musea van alle formaten begeleidt bij het integreren van Digital Audience Measurement (DAM) in hun werkwijze.
-
Groen doen met digitale data
De netwerkgroep Green IT van het Netwerk Digitaal Erfgoed heeft een gids samengesteld met tips om de CO2-impact van digitale data en IT te verminderen. Deze gids, getiteld ‘Groen doen met digitale data’, ondersteunt erfgoedorganisaties bij het verduurzamen van hun IT en infrastructuur en moedigt hen aan om samen te werken aan een groenere toekomst.
-
Holistic Visitor Journey Model: Combining Physical, Digital, and Emotional Engagement in Museums (EN)
The publication offers an actionable framework for reimagining the museum experience. It introduces the Holistic Visitor Journey Model, a comprehensive approach that integrates physical, digital, and emotional elements to enhance audience engagement and foster deeper connections with communities.
Future Museum is a project by MUSEUM BOOSTER, a Vienna-based agency focused on innovation and digital transformation in museums. It is a unique research platform aimed at helping museums apply cutting-edge know-how in their strategic planning. With the input of leading applied research organisations, the Future Museum community, formed of museums and cultural leaders, public authorities, and innovators, comes together in the exchange of ideas, experiences, and benchmarks.
AI
-
Europese AI-Act: wat betekent dit voor culturele organisaties?nieuw
De Europese AI-Act is er. Deze baanbrekende wetgeving reguleert AI-gebruik in de EU, met als doel de veiligheid en grondrechten van burgers te beschermen. Maar wat betekent dit voor culturele organisaties? DEN gaat in op wat de Europese AI-act inhoudt en daarbij een aantal tips om je organisatie voor te bereiden op de AI-Act.
-
Kennisdocument ‘AI en Erfgoed’ biedt juridisch kader voor AI-toepassingennieuw
AI inzetten voor je digitaal erfgoed? Van pratende historische figuren op exposities tot goed doorzoekbare documenten – het kan! Het nieuwe kennisdocument ‘AI en Erfgoed’ van KVAN en het Netwerk Digitaal Erfgoed helpt je op weg om AI verantwoord in te zetten. Met zowel AI-toepassingen als juridische kaders en praktijkcasussen.
-
Aan de slag met generatieve AI-tools
Het aantal generatieve AI-tools is sinds de introductie van ChatGPT 3.5 in oktober ’23 geëxplodeerd. Wat is er eigenlijk allemaal mogelijk met deze tools? En hoe bepaal je als cultuurprofessional welke tools voor jou relevant zijn? DEN helpt je bij het selecteren en toepassen van de meest gebruikte generatieve AI-tools.
-
Aanbevelingen voor AI in musea
NEMO heeft drie aanbevelingen gepubliceerd over de ontwikkeling van AI in de museumsector. De aanbevelingen werden besproken en gepresenteerd aan beleidsmakers tijdens een internationale conferentie in Brussel op 20 maart.
-
Ken je AI-rechten
Met alle berichtgeving in de media kan het je niet zijn ontgaan dat er (internationaal) momenteel veel te doen is over AI en auteursrechten. Maar hoe zit de vork nu precies in de steel? DEN geeft je antwoorden en tips.
-
Publicatie AI in musea
Agenda

Bijeenkomst AI voor erfgoedorganisaties
De trends rond Artificial Intelligence (AI) wisselen snel, van doemscenario’s over controle en privacy tot oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Begrippen als LLM, prompts en ChatGPT roepen vaak vragen op. AI biedt erfgoedorganisaties kansen, zoals het transcriberen van 17e-eeuwse handschriften en het herkennen van personen op foto’s. AI- en erfgoedexpert Heleen Wilbrink laat tijdens deze bijeenkomst zien wat AI kan betekenen voor jouw digitale collectie.

Webinar Gedragsprofielen digitaal erfgoed: van inzicht naar toepassing
Wat maakt dat een website, app, game of andere toepassing met digitaal erfgoed wel of niet aantrekkelijk is voor je publiek? Waarom klikt de ene bezoeker direct door, terwijl de ander afhaakt? Tijdens dit webinar hoor je hoe de gids ‘Zoek, beleef, creëer en bewonder’ met acht veelvoorkomende gedragingen je hierbij kan helpen.

Data Doe Dag Limburg
Wil je zelf aan de slag met het verbeteren van je datakwaliteit? Kom dan naar de Data Doe Dag! Een ochtend voor iedereen die bezig is met het invoeren en verwerken van digitale erfgoedinformatie: van erfgoedvrijwilliger tot professioneel collectiebeheerder. Met inspirerende en hands-on tips van dé data-expert van het Rijksmuseum, praktische tips en trucs waarmee je direct aan de slag kunt, en antwoord op de vraag wat de datawerkplaats voor jou kan betekenen.

Cursus Digitaal Erfgoed
Wil jij weten hoe je jouw digitale collectie duurzaam kunt bewaren, beheren én presenteren aan een divers publiek? In deze vierdaagse cursus van de Erfgoed Academie ontdek je hoe je een plan opstelt volgens de uitgangspunten van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. Daarnaast leer je hoe je dit plan effectief binnen jouw organisatie onder de aandacht kunt brengen.

Data-Doe-Dag #3: Verbonden data, blij publiek
Het Netwerk Digitaal Erfgoed organiseert een derde editie van de Data-Doe-Dag. Werk je met registratie, beheer, ontsluiting en hergebruik van collectiedata en -beelden? Kom dan naar deze Data-Doe-Dag in de Verkadefabriek in Den Bosch. Waar ooit koekjes gebakken werden, ga je nu met je collectiedata als ingrediënt aan de slag.

Museumnetwerkbijeenkomst Collectie & Informatie
Save the Date! Op 22 mei organiseert het museumnetwerk Collectie & Informatie een bijeenkomst in Museum Oud Amelisweerd. Binnenkort volgt er meer informatie over het programma en aanmelden maar reserveer de datum vast in je agenda.

AI-cursus voor financials – Museumnetwerk Finance & Control
De impact van AI op finance wordt steeds groter, en dat geldt ook voor de museumsector. Daarom organiseren we op 16 juni 2025 een praktijkgerichte AI-cursus voor financials binnen het netwerk Finance & Control van de Museumvereniging. Tijdens deze dag gaan we hands-on aan de slag met CoPilot en ChatGPT, zodat je direct leert hoe je AI effectief kunt inzetten in je financiële werkzaamheden.

Cursus Erfgoedhuis Zuid-Holland: De digitale basis op orde met het informatie(beleids)plan
Als erfgoedorganisatie ben je erop gericht om verhalen en objecten uit het verleden, door te geven aan volgende generaties. Hiervoor heb je vaak een collectie, zowel fysiek als digitaal. Het collectieplan en het informatieplan vormen de basis van je (digitale) collectie. In deze cursus ga je aan de slag met het opstellen (of vernieuwen) van deze plannen.

Workshop Basisregistratie erfgoedcollecties
In deze workshop van Erfgoed Zeeland krijg je inzicht in de standaarden voor collectieregistratie, het gebruik van hulpmiddelen bij het toekennen van trefwoorden/persoonsnamen en een juiste invoer van de minimale en basisregistratievelden.

Basiscursus Fotograferen van objecten
Leer hoe je zelf goede foto’s van te documenteren objecten in je museum kan maken. Aan het einde van deze basiscursus van Erfgoed Zeeland neem je met minimale middelen zo professioneel mogelijke beeldregistraties van twee- en driedimensionale objecten. Daarbij krijg je ook inzicht in eventueel aan te schaffen fotoapparatuur.