De museumsector zet zich actief in om een veilige omgeving te bieden voor iedereen. Naast een gezonde werkbalans, oog voor individuele behoeften en ruimte voor ontwikkeling, moet de sector een veilige en inspirerende werkplek zijn voor zowel nieuw talent, als voor ervaren professionals en de vele onmisbare vrijwilligers.
Mores: Steun- en adviespunt
Mores is het steun- en adviespunt grensoverschrijdend gedrag voor de culturele en creatieve sector.
Alle ruim 487 leden en gelieerde instellingen van de Museumvereniging zijn aangesloten bij het steun- en adviespunt.
Organisaties en leidinggevenden kunnen bij het adviespunt van Mores terecht met vragen over preventie het ontwikkelen van beleid om een veilige werkomgeving te borgen. Ook biedt Mores ondersteuning bij het inrichten van informele en formele routes voor wanneer er toch iets misgaat.
Klokkenluidersregeling
Op 18 februari 2023 trad de wet bescherming klokkenluiders in werking.
Sinds 17 december 2023 is deze wet ook van toepassing op organisaties met meer dan 50 maar minder dan 250 medewerkers. Doel van de wet is de melders van misstanden – klokkenluiders – beter te beschermen. De wet verbetert de voorwaarden om maatschappelijke misstanden binnen organisaties te melden, zoals een wetsovertreding, een gevaar voor de gezondheid, als het bedrijf het milieu beschadigt of als personen in gevaar zijn.
Voorleggen aan OR of PVT
De Museumvereniging heeft een voorbeeldregeling opgesteld om musea op weg te helpen. Het is van belang dat musea deze nieuwe regeling ter instemming voorleggen aan de OR of PVT in de eigen organisatie, vóórdat ze het toepassen in hun eigen organisatie. Heb je vragen over de regeling? Neem dan contact op met Gea Wold of Sarah Al-Dhahir.
Een vertrouwenspersoon vinden en aanstellen
Iedereen die binnen een organisatie te maken krijgt met (het vermoeden van) pesten, discriminatie, seksuele intimidatie en/of agressie/geweld moet terecht kunnen bij een vertrouwenspersoon.
Als organisatie kun je kiezen voor een interne of externe vertrouwenspersoon. Een interne vertrouwenspersoon heeft als voordeel dat deze de weg binnen de organisatie goed kent. Met name bij kleinere organisaties is het echter erg lastig om als vertrouwenspersoon volledig naast de melder te gaan staan. Voor een externe vertrouwenspersoon is dit makkelijker. Wel kan de stap om naar een externe vertrouwenspersoon te stappen voor medewerkers lastiger zijn. Het is ook mogelijk om zowel een interne- als externe vertrouwenspersoon aan te stellen, of om met meerdere organisaties gezamenlijk vertrouwenspersonen aan te stellen. Zie het uitklapmenu ‘documenten en tools’ hieronder voor onze aanbevelingen.
Mores biedt een vangnet van vertrouwenspersonen voor iedereen in de culturele, creatieve en mediasector die te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag en niet bij een vertrouwenspersoon in de eigen organisatie terecht kan of wil. Mores is echter geen extern vertrouwenspersoon van (aangesloten) organisaties en rapporteert in principe niet aan individuele organisaties. Het is daarom van belang dat je als organisatie een of meer eigen vertrouwenspersonen aanstelt.
Documenten en tools
-
Een vertrouwenspersoon aanstellen; hoe doe je dat?
-
Opleidingen tot vertrouwenspersoon
-
Bezemer & Schubad
Bezemer & Schubad zet zich in voor een sociaal veilig werkklimaat. Je kunt bij hun terecht voor alle ondersteuning. Van onderzoek en advies tot implementatie van beleid, training en nazorg. Van bemiddeling tot een compleet traject voor beleid. Van een basisopleiding tot een volledig in-company trainingsprogramma en nascholing.
-
Tool: Omgaan met grensoverschrijdend gedrag
Deze handreiking is bedoeld voor iedereen met een leidinggevende of toezichthoudende functie in de cultuursector. Hierin vind je 11 tips om je te helpen bij het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag binnen jouw organisatie, waar je direct mee aan de slag kunt.
-
Handreiking gedragscode (on)gewenste omgangsvormen
Om een veilige cultuur te creëren op de werkvloer, is het belangrijk om ongewenste omgangsvormen op de werkvloer tegen te gaan. Eén van de maatregelen die werkgevers kunnen nemen om ongewenste omgangsvormen op de werkvloer te voorkomen en aan te pakken is het gebruiken van een gedragscode. Dit kan bijdragen aan het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving. Om werkgevers praktische informatie te geven over het opstellen van een gedragscode is een Handreiking gedragscode (on)gewenste omgangsvormen op de werkvloer ontwikkeld.
-
Trainingen ongewenst gedrag
Veiligheidstrainingen.nl zorgt ervoor dat jouw medewerkers op een veilige en respectvolle manier met mensen kunnen omgaan die afwijkend gedrag vertonen met behoud van de relatie. Tijdens deze trainingen leer je ongewenst gedrag ombuigen naar gewenst gedrag en hoe je moet omgaan en handelen naar onveilige situaties.
-
Report App
Agenda
-
Training Ongewenste omgangsvormen aanpakken (beginners)
11 maart 2025
-
Training Ongewenste omgangsvormen aanpakken (gevorderden)
7 april 2025