Museum Jan Cunen in Oss wint VriendenLoterij Museumprijs 2023

Publieksfavoriet krijgt € 100.000 voor realisatie museumdroom. Museum Jan Cunen is de winnaar van de VriendenLoterij Museumprijs 2023, met het thema ‘oude collecties, nieuwe verhalen’. Met 35 procent van de publieksstemmen toonde Museum Jan Cunen zich na een spannende strijd de publieksfavoriet. Het museum kreeg de prijs uitgereikt tijdens het Museumcongres in Zwolle. Dankzij het winnen van de prijs verzekert het museum zich van een bijdrage van 100.000 euro om de museumdroom te realiseren. De andere twee genomineerden, Wereldmuseum Amsterdam en Nederlands Fotomuseum, eindigden met respectievelijk 34 procent en 31 procent van de stemmen op de tweede en derde plaats.

De directeur, Herman Tibosch, straalt van geluk: “deze overwinning betekent zo ontzettend veel voor ons museum. We waren al trots toen we op de longlist stonden, daarna kwam nog de nominatie door de vakjury, maar dit is echt ongelooflijk.”

“Museum Jan Cunen bestaat al sinds 1935 en heeft zich de laatste jaren opnieuw uitgevonden en is tegelijkertijd trouw gebleven aan hun identiteit. En dat alles op een kwalitatief hoogwaardig niveau. Het museum brengt de veelzijdigheid van de geschiedenis van Oss op een vernieuwende manier over aan een breed publiek. Met dit prijzengeld zullen ze buiten het museum in de openbare ruimtes hun tentoonstellingen uitbreiden met een aantal mini-exposities met vitrines op niet-gangbare plekken, waar de rijke geschiedenis van Oss wordt getoond aan een brede doelgroep.” Cathelijne Broers, directeur het Cultuurfonds 

Thema oude collecties, nieuwe verhalen

De Museumprijs heeft ieder jaar een ander thema. Dit jaar staat de prijs in het teken van ‘oude collecties, nieuwe verhalen’. De items die je in musea ziet, zijn door de jaren heen zorgvuldig samengesteld en vertellen het verhaal van het museum. Hoe zorgen musea ervoor dat hun collectie actueel blijft? Hoe vertellen zij nieuwe verhalen en geven zij ruimte aan veranderende perspectieven? 

Jubileum VriendenLoterij Museumprijs

Het Cultuurfonds en de VriendenLoterij reiken jaarlijks in samenwerking met de Museumvereniging de VriendenLoterij Museumprijs uit. Dit jaar is de 15e keer dat de prijs wordt uitgereikt. De prijs is de grootste publieksprijs voor musea in Nederland. Eerdere winnaars zijn: Het Scheepvaartmuseum (2022), Kasteel Hoensbroek (2021), Naturalis Biodiversity Center (2020), Stedelijk Museum Schiedam (2019), Maritiem Museum Rotterdam (2018), Textielmuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014).