Status Open
Aanvragen 5 april 2024 tot 5 september 2024
Provincie Heel Nederland
Kenmerken museum Stichting

In het kort

Klimaatverandering is een dringend probleem. Een van de doelen uit het klimaatakkoord van Parijs 2050 is om de klimaatopwarming te beperken tot 1,5 graden Celsius. Directe actie, nieuwe experimenten en een vergroting van het bewustzijn zijn noodzakelijk. Het Fonds voor Cultuurparticipatie lanceert daarom de Open Call Cultuur voor Klimaat.

Belangrijke voorwaarden*

  • In de projecten werken designers of andere kunstenaars in co-creatie samen met deelnemers aan klimaatacties
  • Daarnaast werken de projecten door middel van het principe van social design
  • Het project vindt plaats op wijkniveau
  • Inspiratie uit voorbeeldprojecten uit het buitenland is verplicht
  • Het project start niet voor je aanvraag is goedgekeurd (dit duurt maximaal 13 weken), maar wel binnen 6 maanden nadat je ons besluit hebt ontvangen. Het project heeft een looptijd van maximaal 1 jaar

*Let op: dit is niet de volledige lijst aan voorwaarden. Ga naar de website voor een overzicht van alle voorwaarden voor deze financiering.

Goed om te weten

Musea onderschrijven de Fair Practice Code (bekijk hier de animatie Fair Practice Code voor info en tips), de Governance Code Cultuur en de Code Diversiteit & Inclusie.

Om een zo groot mogelijke impact te maken, focust de open call op co-creatie en social design. In de projecten werken designers of andere kunstenaars in co-creatie samen met deelnemers aan klimaatacties. Social design als principe of methodiek is een belangrijk uitgangspunt. Het doel van het project is dat het deelnemers aanzet tot klimaatacties. Projecten die zowel de verkenning als ontwikkeling én uitvoering van het proces in zich hebben komen in aanmerking. Inspiratie uit buitenlandse voorbeeldprojecten is verplicht bij de aanvraag en kan via de website van het Fonds worden gevonden. 

Vragen of meer informatie nodig?

Neem contact op met Natasja Kraft via n.kraft@cultuurparticipatie.nl of 06 527 805 81.