Leer van experts over dilemma’s rond koloniaal erfgoed en de beschikbare ondersteuning.

Herkomstonderzoek

Een kerntaak van collectiebeherende instellingen is herkomstonderzoek. Onderdeel daarvan is de vraag of objecten of collecties uit koloniale context op een rechtvaardige manier zijn verworven. Een zorgvuldige omgang met koloniale collecties vraagt niet alleen om onderzoek, maar ook om samenwerking en kennisuitwisseling. In dit webinar helpen we je op weg.

Over het webinar

In dit webinar bieden we informatie over het beleid koloniale collecties en maak je kennis met betrokken organisaties en experts.

Het Nederlandse beleid koloniale collecties wordt uitgevoerd langs drie lijnen: samenwerking met de herkomstlanden, een zorgvuldige behandeling van een teruggaveverzoek en herkomstonderzoek. De verantwoordelijkheid voor het herkomstonderzoek ligt bij de collectiebeherende instellingen zelf, zoals musea, universiteiten en bibliotheken. 

Herkomstonderzoek is vaak complex. Om jouw instelling in dit werk te ondersteunen, is het Consortium Koloniale Collecties bijeengebracht. Dit webinar neemt je mee langs de belangrijkste zaken die je zeker moet weten én helpt je op weg voor jouw eigen situatie. Ook is er ruimte voor vragen.

Iets voor jou?

Werk jij in een museum, archief of bibliotheek als collectiemedewerker? Ben je als ambtenaar medeverantwoordelijk voor collecties of betrokken bij collectiebeherende instellingen? Dan is dit webinar iets voor jou.

Webinar Koloniale Collecties
Leiderschap in Cultuur x Museumvereniging
6 mei t/m 25 nov 2024

Leiderschap in Cultuur x Museumvereniging

Workshop Circulaire Tentoonstellingen
6 augustus 2024

Workshop Circulaire Tentoonstellingen

Workshop Verpakken en Transport
20 augustus 2024

Workshop Verpakken en Transport

De Basis op Orde: Je Collectieplan en Informatieplan
26 aug t/m 10 sep 2024

De Basis op Orde: Je Collectieplan en Informatieplan