Op dinsdag 26 november organiseert het Rijksmuseum een symposium over teksten in musea. Collega’s uit de museumwereld en andere instellingen delen hun expertise, ervaringen en gereedschappen op het gebied van tekst en taal.

De toekomst van tekst

Tien jaar zijn verstreken sinds het eerdere symposium over tekst, in 2014. Daarin stond toegankelijk schrijven centraal: hoeveel woorden telt de ideale objecttekst? Hoe kun je ervoor zorgen dat een tekst toegankelijk is voor zoveel mogelijk bezoekers? Een belangrijk uitgangspunt, zo bleek ook uit publieksonderzoek, is het geven van handvatten bij het kijken naar de objecten. Sindsdien is er veel veranderd. Zo worden maatschappelijke thema’s als ons koloniaal verleden, slavernij en diversiteit en inclusie steeds belangrijker in museale tentoonstellingen. Op welke manier kan tekst daaraan betekenis geven? En hoe kunnen we complexe vraagstukken op een toegankelijke manier vertalen voor de bezoeker?

Over publieksonderzoek en Eye Tracking

Pauline Kintz, Senior Educator Publiek bij het Rijksmuseum, presenteert de publicatie Tekst in het Rijksmuseum, het resultaat van tien jaar onderzoek en ervaringen van de afdeling Publiek. Francesco Walker, Assistent-professor Cognitieve Psychologie aan de Universiteit van Leiden, deelt de resultaten van een uitvoerig Eye Tracking-onderzoek. Hij laat zien hoe het kijkgedrag van de bezoeker wordt beïnvloed door tekstborden. Zita Bauer en Ulrich Schenk, Communicator en Exhibition Curator van het Museum für Kommunikation in Bern, Zwitserland, vertellen over hun ervaringen van het project Words Matter: het museum liet bezoekers stickers plakken en feedback leveren op tentoonstellingsteksten en kregen daarmee meer inzicht in de snel veranderende wereld van taal en terminologie.

Musea aan het woord

Deze sprekers worden aangevuld door korte presentaties van musea door heel Nederland, van Museum Jan Cunen in Oss tot het Groninger Museum en van het LAM Museum in Lisse tot de werkgroep Vrouwen van het Rijksmuseum.

Graag verwelkomen we iedere museumprofessional die te maken heeft met publieksinformatie in het algemeen, en het schrijven van (tentoonstellings-)teksten in het bijzonder. We hopen op een inspirerende middag. Tot dan!

Publicatie

Ter gelegenheid van dit symposium verschijnt de publicatie Tekst in het Rijksmuseum, met een blik op het tekstbeleid van de afdeling Publiek & Educatie van het Rijksmuseum. Deelnemers ontvangen deze publicatie na afloop van het symposium.

Inschrijven

De toegangsprijs voor het symposium is € 75 inclusief boek en borrel

De ontvangst voor het symposium is vanaf 13 uur in het Rijksmuseum. Het programma start om 13:30 uur en eindigt om 18 uur.

In samenwerking met

Het symposium wordt georganiseerd in samenwerking met de Museumvereniging.

Symposium: Tekst in het Museum
Focusprogramma Digitale Transities in Cultureel Erfgoed
1 september 2024 t/m 10 februari 2025

Focusprogramma Digitale Transities in Cultureel Erfgoed

Workshops Klantreis Culturele Doelgroepen
17 okt t/m 12 dec 2024

Workshops Klantreis Culturele Doelgroepen

Workshop digitale strategie: hier begin je!
1 december 2024 t/m 1 december 2025

Workshop digitale strategie: hier begin je!

Informatiebijeenkomst Museum op Recept
9 t/m 17 dec 2024

Informatiebijeenkomst Museum op Recept