Met regelmaat krijgen musea objecten aangeboden of hebben zij een kans om bijzondere objecten te verwerven die gaten in hun herkomstgeschiedenis hebben. Wat kun je, wat mag je, wat moet je dan?
Thema
De Ethische Code voor Musea vraagt om het volledig in kaart brengen van herkomst, maar als dat niet lukt, dreigt ook het risico dat zulke objecten van het openbare toneel verdwijnen. De rol van een museum omvat het beschermen van cultureel erfgoed. Dat vraagt om verzamelen om te bewaren en beschermen, en tegelijk om het vermijden van iedere betrokkenheid bij illegale handel. Botsen die aspiraties? Hoe gaan musea hiermee om en zijn er misschien tips en aandachtspunten om uit te wisselen?
Laat je informeren en praat mee over dit onderwerp tijdens ons seminar op 14 april 2025. Wil je erbij zijn? Vergeet je dan niet aan te melden via de knop onderaan. Alvast benieuwd? Kijk wat de Ethische Code hierover zegt in artikelen 2.3, 2.11 en 4.5.
Programma
14.00 uur Introductiegesprek tussen moderator Mirthe Frese en Ton Hol (voorzitter Ethische Commissie) over herkomstgeschiedenis en schenken
14.10 uur 5 korte presentaties over dilemma’s rond schenkingen met herkomstproblemen:
- Araceli Rojas (Wereldmuseum) – Schenking van een (pre)koloniale collectie uit Amerika
- Henrike Hövelmann (Joods Cultureel Kwartier) – Schenking afkomstig van een voormalig kampterrein
- Marjan Ruiter (Zeeuws Museum) – Schenking van een archeologische privécollectie uit Zeeland
- Steven van der Mije (Naturalis) – Schenking van een bulkcollectie natuurhistorica
- Annabel Dijkema (Catharijne Convent) – Schenking van religieuze kunst
15.00 uur Pauze
15.15 uur Rondetafelgesprek met: moderator Mirthe Frese, de sprekers, Marja van Heese (Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed), Lucas Petit (RMO)
16.15 uur Afronding
Aansluitend: Gelegenheid tot bezoek aan kleine tentoonstelling Gekocht zonder bonnetje en gelegenheid voor een netwerkborrel bij RMO, uiterlijk tot 17.30 uur.
Toegankelijkheid
De Ethische Commissie zet zich in om programma’s zo toegankelijk mogelijk te maken. Het Rijksmuseum voor Oudheden is geheel rolstoeltoegankelijk. De Leemanszaal is op de begane grond (achter de tempel). Er zijn ook rolstoelen te leen. Info is hier te vinden op de website van RMO.