Boeddhazaal

Workshop over koloniale collecties toegankelijk maken

Denk je mee?


Wat zou je willen doen op een website waarop je objecten kunt vinden uit elke koloniale context in museum- en archiefcollecties? Datahub is op zoek naar jouw inzichten en kennis als gebruiker! De ontwikkeling van de datahub, in het Consortiumproject Against Opacity, is in volle gang en dus ontstaan er nieuwe vragen. Je bent daarom van harte welkom bij de volgende workshop op vrijdag 3 november in Wereldmuseum Leiden.

Voorafgaand


In de laatste workshop op 29 september gaf projectleider Gertjan Filarski een update en introductie over de datahub en Research Application. De visualisatie van de herkomstgegevens binnen de user interface van de Research Application kwam aan de orde, naast verschillende manieren om gebruikersinput te modereren. Verder ging het over worst case scenario’s en hoe deze om te zetten in ideeën met een positieve impact.

Praktisch


In de workshop op 3 november – geleid door projectleider Datahub Gertjan Filarski en workshop facilitator Jauco Noordzij – gaat het over een nieuwe reeks vragen en problemen die voortkomen uit de ontwikkeling van de datahub. Er is al progressie geboekt met de implementatie van UX/UI designs en faceted search, backend-componenten samenbrengen met frontend-functionaliteit en data verwerken van het Wereldmuseum en Bronbeek. Het team is verheugd deze ontwikkelingen te delen en benieuwd naar jullie input, mening en ideeën, die het gaat vertalen naar concrete suggesties. 

De workshop is in de Gerbrandszaal, Boerhaavegebouw van het Wereldmuseum in Leiden op vrijdag 3 november van 12.30-17 uur.
* 12.30 uur: deuren open
* 13:00 uur: start 
* 16:00 uur: borrel
* 17:00 uur: einde
Hier kun je je aanmelden.

Bekijk de app


De Research Applicatie bevat
– de catalogus van het Wereldmuseum
– de personeelsregisters van de Nederlandse – militaire – aanwezigheid in Indonesië afkomstig van het Militair Museum Bronbeek voor Nederlandse koloniale
  geschiedenis en het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger, KNIL
– de objectencatalogus uit de koloniale context van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.  
De app is nog in ontwikkeling, kan dagelijks veranderen, bugs kunnen voorkomen en er komt nog meer informatie bij

Datahub


Het Consortium Koloniale Collecties is een samenwerkingsverband tussen Museum Bronbeek, NIOD, Nationaal Museum van Wereldculturen, Rijksmuseum Amsterdam en de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed, RCE. Het ondersteunt het Nederlandse museale veld bij herkomstonderzoek naar objecten uit een koloniale context en helpt vragen uit landen van herkomst te beantwoorden. Met dit doel ontwikkelt het consortium de Datahub, om collecties uit een koloniale context toegankelijk te maken en gebruikers de mogelijkheid te bieden perspectieven aan de data toe te voegen.

Workshop Datahub Against Opacity
Leiderschap in Cultuur x Museumvereniging
6 mei t/m 25 nov 2024

Leiderschap in Cultuur x Museumvereniging

Rondleidtraining: een cursus voor verhalenvertellers
7 mei t/m 18 jun 2024

Rondleidtraining: een cursus voor verhalenvertellers

De kunst van het vragen
15 mei t/m 26 jun 2024

De kunst van het vragen

Webinar: Onderzoek Maatschappelijke Impact van Musea
21 mei 2024

Webinar: Onderzoek Maatschappelijke Impact van Musea