Wat kan wel, wat mag niet? Auteursrecht voor erfgoedorganisaties

Auteursrechtendag waarin experts je bijpraten. Door Netwerk Digitaal Erfgoed in Bibliotheek Neude in Utrecht.

Collecties & auteursrecht


Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van auteursrecht? En welke regels en uitzonderingen zijn voor erfgoedprofessionals van belang? Organisaties werken eraan hun toegankelijkheid te vergroten en hun digitaal erfgoed vindbaar te maken voor gebruikers. Hoewel veel al mogelijk is op technisch gebied en in samenwerking, lukt vrijgeven van al het erfgoed niet altijd vanwege auteursrechtelijke beperkingen. Auteursrecht speelt dus een grote rol in het werk van collectiebeheerders, vooral wanneer de collecties relatief jong zijn. Er zijn allerlei standaardregels en uitzonderingen binnen het auteursrecht waar collectiebeheerders rekening mee moeten houden. Bovendien hebben waren er de afgelopen jaren belangrijke ontwikkelingen in het auteursrecht, zowel nationaal als Europees.

Programma


Op 7 november komen verschillende casussen aan bod die de nieuwe ontwikkelingen in het auteursrecht illustreren. Op 1 januari komt er veel digitaal erfgoed in het publiek domein. Hoe zit het ook alweer met auteursrecht en wat moet je hierover doen en weten? Tijdens de masterclass publiek domein praat Maarten Zeinstra je bij zodat je op 1 januari beslagen ten ijs komt.

  • Op dit moment maakt men out of commerce-regelingen voor verschillende erfgoedsectoren, die meer mogelijk kunnen maken voor erfgoedinstellingen Wat en hoe hoor je op 7 november.
  • Citaatrecht is een uitzondering op het auteursrecht. Maartje Hülsenbeck, jurist bij Beeld & Geluid, deelt haar ervaringen met citaatrecht toepassen op het nieuwe mediamuseum en de mogelijkheden die dit biedt voor andere erfgoedinstellingen.

Aanmelden


Nog niet het hele programma is rond. Als je wilt kun je je alvast aanmelden, zodat je verzekerd bent van een plekje.