Tijdens Het Nieuwe Nassen challenge ‘Meer plantaardig op de borden’ werken acht diverse deelnemers – van restaurants tot een ziekenhuis en een dierentuin – aan het integreren van meer plantaardige eiwitten in hun menu’s. Onder begeleiding van plant-based chef Pepijn Schmeink en de Green Protein Alliance ontdekken zij hoe deze stap bijdraagt aan duurzaamheid én culinaire innovatie. Tijdens de Food for Thought-bijeenkomst in BlueCity delen we inzichten, uitdagingen en concrete stappen naar een toekomstbestendige horeca.

In Nederland eten we gemiddeld 60% dierlijke en 40% plantaardige eiwitten, 20% van wat we eten wordt buitenhuis geconsumeerd. De verschuiving naar een plantaardig dieet, genaamd de eiwittransitie, is een cruciale stap om onze milieuvoetafdruk te verkleinen en een gezond eetpatroon te omarmen. Hoe pak je dat aan?

Acht deelnemers, acht ambities

Hoe pak je dat aan? Sinds 16 september 2024 doorlopen acht deelnemers aan deze challenge van Het Nieuwe Nassen een traject van meten, leren en experimenteren, onder begeleiding van plant-based chef én Het Nieuwe Nassen-ambassadeur Pepijn Schmeink en Green Protein Alliance (GPA).

Naast horecaondernemers Bar Blink, Dudok Horeca Groep Rotterdam, Masa en The Usual Rotterdam, doen ook Plaswijckpark, Maritiem Museum Rotterdam, Diergaarde Blijdorp en het ziekenhuis Sint Franciscus Gasthuis en Vlietland mee. Acht diverse deelnemers, dus acht uiteenlopende ambities en hobbels op de weg – je kan je voorstellen dat bij de omschakeling naar meer plantaardige gerechten een ziekenhuis met hele andere zaken rekening moet houden dan een restaurant of dierentuin.

Alle deelnemers zijn gestart met een eiweetmonitor uitgevoerd door Green Protein Alliance. Deze monitor geeft inzage in de verhouding tussen het volume dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten ingekocht en verkocht. Vervolgens gingen ze 1-op-1 aan de slag met plantbased chef Pepijn Schmeink om te kijken welke stappen gezet kunnen worden om meer plantaardige eiwitten in hun gerechten toe te voegen en veranderingen op de menukaart door te voeren.

Tijdens deze bijeenkomst presenteren we met hen de resultaten.

Het programma

  • 13:00 Introcutie
    Welkom en introductie Het Nieuw Nassen en Challenge Meer plantaardig op de borden door programmamanager van Het Nieuwe Nassen Jeanette Verdonk en Karin de Jager van de Afdeling Gezondheid van de gemeente Rotterdam.
  • 13:10 Eiweetmonitor
    Meten is weten. Alle deelnemers zijn gestart met een eiweetmonitor uitgevoerd door Green Protein Alliance. Deze monitor geeft inzage in de verhouding tussen het volume dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten ingekocht en verkocht. Aan de hand van deze inzichten, kan je starten met je menu te flippen. Marianne Karstens en Jessie van Hattum van Green Protein Alliance leggen uit.
  • 13:40 Onze aanpak
    Ervaringen en learnings van de deelnemers aan de Challenge. Het Nieuwe Nassen ambassadeur en begeleider Pepijn gaat in gesprek met drie deelnemers van de Challenge ‘Meer Plantaardig op de borden’. Hoe maken zij van plantaardig het best lopende gerecht?
  • 14:35 Q&A
    Brand los en stel al je vragen over deze challenge, de resultaten en de toekomst van plantaardig eten.
  • 14:45 Aankondiging nieuwe Het Nieuwe Nassen Challenge
    Ga ook aan de slag met Het Nieuwe Nassen en chrijf je in voor de nieuwste Challenge in samenwerking met We are Nature ‘Op weg naar Plasticvrije horeca’. Een introductie door ondernemer Hans van den Broek van The Shore.
  • 15:00 Afsluitende borrel
    Napraten tijdens een verfrissende circulaire borrel.
Bijeenkomst Food for Thought – Het Nieuwe Nassen
Workshop digitale strategie: hier begin je!
1 dec 2024 t/m 1 dec 2025

Workshop digitale strategie: hier begin je!

Trainingstraject Diversiteit & Inclusie
12 mrt t/m 1 okt 2025

Trainingstraject Diversiteit & Inclusie

Webinar DUMAVA voor monumenten
7 mei 2025

Webinar DUMAVA voor monumenten

Olie, verf en soep
8 mei 2025

Olie, verf en soep