Dit interview was te lezen in de ledennieuwsbrief van 30-01-2025.

Benieuwd naar de mensen achter de schermen van de museumsector? In onze reeks 3 vragen aan gaan we in gesprek met collega’s uit verschillende musea over hun werk, drijfveren en inzichten. Deze keer maak je kennis met Wilma Willems, Bestuursvoorzitter van Museum Tweestromenland.

Hoe ben je in de museumwereld terecht gekomen?

Mijn interview in de Gelderlander triggerde het museum om mij te vragen voorzitter te worden. De ingezette verandering én gedrevenheid om het museum regionaal op de kaart te zetten spraken mij aan. Logisch gezien mijn beroepsmatige achtergrond om organisaties te positioneren. Vijf jaar geleden was de omslag van ‘verzamelen naar het vertellen van verhalen’ net gestart. Inmiddels werken we aan de ontwikkeling naar een cultuurhuis met een stevige verankering in verschillende sectoren van de samenleving. Als sociaal geograaf heb ik een natuurlijke interesse in het functioneren van de mens in relatie tot de omgeving, zo ook in het bijzondere gebied van het Land van Maas en Waal. Dat zie je terug in het museum waar de sociaal en economische ontwikkeling met water als verbindend thema veel ruimte biedt voor verdieping en verbreding.

Wat is je favoriete plek/kunstwerk in jouw museum?

Wij zitten in een voormalig ziekenhuis en oud klooster en onze exposities zijn in de vele verschillende ruimtes maar onze grote foyer is mijn favoriete plek. Dé plek voor de tijdelijke, grote tentoonstellingen, de concerten en lezingen. Onze ontwerper en onze bouwploeg hebben de foyer omgetoverd tot een multifunctionele ruimte die op verschillende wijzen is in te zetten. Per definitie veroorzaakt dit een bepaalde dynamiek in het museum en de mogelijkheid, indien nodig, om snel te schakelen in exposities en andere activiteiten. Mijn favoriete kunstwerk vind ik moeilijk te kiezen. Bijzonder vind ik zeker de schilderijen van Antoon van Welie. Een schilder afkomstig uit het Land van Maas en Waal die wereldwijd furore heeft gemaakt in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Qua werk zeker niet onomstreden. Maar ik vind dat wrijving binnen de kunst ook moet kunnen. Het museum Tweestromenland is in het bezit van een aantal van zijn schilderijen en de komende maand hebben we een expositie over Antoon van Welie. Zeker de moeite waard om te bezoeken.

Welk museum/welke tentoonstelling staat er nog op je verlanglijstje?

De expositie en open podium voor ‘Jonge makers’. De foyer wordt ingericht als een multifunctionele ruimte voor jonge makers van kunst, toegepaste kunst, performance, theater, spoken word, en/of muziek. Als inspiratierichting krijgen zij ‘water’ mee. Ik vind het belangrijk dat jonge mensen zich thuis voelen én een podium hebben in ons museum.

Ronduit trots ben ik op onze Jongerenraad die mede bepalen wat er plaats vind in het museum. Zij spelen een cruciale rol in onze programmering. Zij hebben de afgelopen jaren op jongeren afgestemde activiteiten ontwikkeld, zoals een escape-room, een pub-quiz en een serie van zes concerten. Ik kijk uit naar een gevuld en inspirerend programma dat medio mei start en doorloopt tot oktober 2025. Enkele jonge makers kunnen we eventueel nog toevoegen aan het programma!