Dit interview was te lezen in de ledennieuwsbrief van 11-04-2024.
Benieuwd naar de mensen achter de schermen van de museumsector? In onze reeks 3 vragen aan gaan we in gesprek met collega’s uit verschillende musea over hun werk, drijfveren en inzichten. Deze keer maak je kennis met Maaike Rikhof, Conservator Moderne Kunst bij het Frans Hals Museum.

Maaike voor het schilderij De boom (1919) van Theo Van Rysselberghe, olieverf op doek, 62,5 x 98 cm, Frans Hals Museum, Haarlem, bruikleen van een particuliere collectie.
Hoe ben je in de museumwereld terecht gekomen?
Toen ik tijdens mijn middelbareschooltijd besloot om kunstgeschiedenis te gaan studeren, stelde ik mijzelf het doel om conservator te worden. Een mooier beroep dan het maken van tentoonstellingen en het onderzoeken van kunst kon ik mij niet voorstellen! Tijdens een onderzoeksstage bij het Van Gogh Museum kwam mijn grote liefde voor de late 19de eeuw tot bloei – een liefde die nooit meer zou bekoelen.
Als onderdeel van mijn masteropleiding Curating Art and Cultures aan de UvA en de VU was ik een jaar conservator in opleiding bij het Rijksmuseum. Een fantastisch leerzame periode, waarin ik mij specialiseerde in een gender- en queerperspectief op kunst rond 1900. Tijdens mijn afstuderen kreeg ik de kans om de tentoonstelling De Nieuwe Vrouw (2022) te cureren bij museum Singer Laren. Sinds iets meer dan een jaar ben ik conservator moderne kunst bij het Frans Hals Museum.
Wat is je favoriete plek/kunstwerk in jouw museum?
Onze Goudleerzaal met 17de-eeuws behang vind ik altijd een intrigerende tijdscapsule om in te stappen. Een van mijn favoriete kunstwerken die nu in de vaste collectie getoond wordt, is het Portret van Rosalie Zélander-Caffé (1917) door Isaac Israels. De vrouw die Israels portretteerde met Van Goghs De Zonnebloemen (1889) op de achtergrond, was een belangrijke kunstverzamelaar en schenker aan het Frans Hals Museum. Na haar dood liet zij 11 moderne schilderijen aan het museum na. Dit was een van de ontdekkingen die ik deed toen ik na mijn start hier in de museumcollectie dook. Met als doel om de identiteiten, levensloop en verdiensten van de geportretteerde vrouwen in de collectie te achterhalen – en dus voorbij de focus op de (vaak mannelijke) kunstenaars te kijken.
Welk museum/welke tentoonstelling staat er nog op je verlanglijstje?
Heel graag wil ik de tentoonstelling Uit armoede. Kunst, geschiedenis en verhalen zien, die t/m 9 juni plaatsvindt in Stedelijk Museum Schiedam. Daarnaast kijk ik heel erg uit naar de zomertentoonstelling Point of View die 5 juli opent in het Rijksmuseum. En voor op ieders verlanglijstje: van 12 april t/m 13 oktober is in het Frans Hals Museum, locatie HAL op de Grote Markt in Haarlem, de tentoonstelling The Art of Drag te zien. De eerste tentoonstelling over drag en crossdressing vanuit een kunsthistorisch perspectief in Nederland! Vol ontdekkingen, niet alleen voor mensen die al bekend zijn met het onderwerp. Ook zeker de moeite waard voor mensen voor wie dit thema nieuw is, en die graag kijken naar prachtige kunstwerken van 1900 tot nu waar verassende verhalen achter schuilgaan.