Dit interview was te lezen in de ledennieuwsbrief van 08-05-2024.

Benieuwd naar de mensen achter de schermen van de museumsector? In onze reeks 3 vragen aan gaan we in gesprek met collega’s uit verschillende musea over hun werk, drijfveren en inzichten. Deze keer maak je kennis met Lot Fakkeldij, Projectleider Collecties bij Beelden aan Zee.

Hoe ben je in de museumwereld terecht gekomen?

Ik heb de bachelor Oudheidkunde aan de VU gedaan. Daar merkte ik hoe leuk ik het vind om wetenschappelijke materie over oude samenlevingen te vertalen naar een interessant en toegankelijk verhaal voor een breed publiek. Tegelijkertijd was ik dol op de Griekse en Romeinse kunst en cultuur, vooral op beeldhouwkunst. Daarom besloot ik om mijn beide interesses te combineren in de master Curating Art and Cultures (VU/UvA). Na mijn afstuderen heb ik in verschillende functies bij meerdere musea gewerkt, zoals het Stedelijk Museum Amsterdam. Inmiddels werk ik sinds twee jaar met veel plezier als Projectleider Collecties bij museum Beelden aan Zee in Den Haag. Van klassieke beeldhouwkunst naar moderne en hedendaagse beeldhouwkunst – het kan bijzonder lopen in het leven!

Wat is je favoriete plek/kunstwerk in jouw museum?

Het museumgebouw is een kunstwerk op zich. Museum Beelden aan Zee is in de duinen van Scheveningen gebouwd als een soort schelp. De gehele architectuur is geïnspireerd op het strand en de duinen met de natuurstenen vloer, muren van grijsgekleurd beton en eikenhouten plafonds. Door het natuurlijke licht dat door het dak naar binnen schijnt krijgen de sculpturen de aandacht die ze verdienen. Mijn favoriete kunstwerk is een sculptuur dat via een recente schenking aan onze collectie is toegevoegd: The Light in between Trees #2 (2010) van de Japanse kunstenaar Yutaka Sone. Dit 400 kilo wegende sculptuur van marmer is een uitbeelding van zonlicht dat door twee bomen heen schijnt. Dit doorgaans kortdurende verschijnsel is door Sone in marmer vastgelegd, hiermee combineert hij het ‘vluchtige’ en het ‘eeuwige’ in één sculptuur. Wat ik het meest bijzonder vind, is dat je echt het vakmanschap ziet: zo gedetailleerd kunnen beeldhouwen in een hard steen als marmer blijft altijd iets om te bewonderen.

Welk museum/welke tentoonstelling staat er nog op je verlanglijstje?

Ik bezoek binnenkort een ander museum aan zee: Museum Kranenburgh in Bergen. Daar is de tentoonstelling In de rug van de zee te zien: honderd jaar verbeelding van het landschap in en rondom het kustdorp Bergen. Daarnaast kijk ik uit naar een overzichtstentoonstelling die in wel drie musea tegelijkertijd loopt: Maarten van Heemskerck in het Frans Hals Museum, Stedelijk Museum Alkmaar en het Teylers Museum. Elk museum toont een periode uit de loopbaan van deze 16de-eeuwse schilder en is te zien vanaf 28 september. Op maandag 13 mei aanstaande zijn collectiemedewerkers van alle musea van harte welkom in museum Beelden aan Zee. Ik organiseer samen met het museumnetwerk Collectie & Informatie een netwerkbijeenkomst met het thema Museumcollecties en Vrijwilligers. Daarbij krijg je meteen de kans om onze tentoonstelling If not now, when? – Collection Max Vorst te bewonderen. Kom je ook?