Dit interview was te lezen in de ledennieuwsbrief van 14-01-2025.

Benieuwd naar de mensen achter de schermen van de museumsector? In onze reeks 3 vragen aan gaan we in gesprek met collega’s uit verschillende musea over hun werk, drijfveren en inzichten. Deze keer maak je kennis met Katjuscha Otte, Directeur van Museum de Wieger Deurne.

Hoe ben je in de museumwereld terecht gekomen?

Ik heb kunstgeschiedenis gestudeerd in Utrecht. In 2003 begon ik bij De Zonnehof in Amersfoort als medewerker PR. Ik werkte daarvoor bij diverse galeries en voor een kunstuitleen, maar wilde graag de stap naar de museumwereld maken. De PR paste destijds goed bij me. Ik heb er ervaring mee opgedaan die me nog steeds van pas komt.
In 2010 ben ik voor mijzelf begonnen. Ik heb onder meer gewerkt voor Museum Het Valkhof, Museum Flehite, Mondriaanhuis Amersfoort, Stadsmuseum Woerden en ANNO in Zwolle. Ik heb jarenlang als freelancer tentoonstellingen gemaakt en later veel klussen als (project)manager gedaan. Ik ben sinds vijf jaar met veel plezier directeur van De Wieger.

Wat is je favoriete plek/kunstwerk in jouw museum?

Mijn favoriete plek is onze museumtuin. Het is heerlijk om daar na sluitingstijd nog even te zitten, samen met eekhoorntjes, konijnen en vogels. De tuin is beroemd, al leggen veel mensen de link nog niet. Het lied Het Dorp van Wim Sonneveld, is geschreven door Friso Wiegersma, zoon van Hendrik Wiegersma, die in 1922 De Wieger liet bouwen. De hoge bomen uit het lied staan nog altijd rond onze tuin. Het dorp dat bezongen wordt is Deurne.

Welk museum/welke tentoonstelling staat er nog op je verlanglijstje?

Ik ga zeker nog kijken bij Adya en Otto – Pioniers binnen de avant-garde in het Stedelijk Museum Schiedam. Adya en Otto van Rees woonden vanaf 1923 een aantal jaren in Deurne. Ze waren goed bevriend met Hendrik Wiegersma en zijn vrouw Nel. Het was Otto die Hendrik aanspoorde om te gaan schilderen. Dat bleef hij de rest van zijn leven doen. Ook bracht hij hem in contact met de redactie van De Gemeenschap. Vanaf volgend jaar vindt een grootschalig project plaats rond 100 jaar De Gemeenschap. In De Wieger is dan een tentoonstelling te zien, maar ook in het Catharijneconvent, Museum Fochteloo, het Literatuurmuseum en op diverse plekken in Utrecht. Daar ga ik ook naartoe natuurlijk. Verder staat Marianne von Werefkin in Museum de Fundatie op mijn lijstje en Drents Museum De Buitenplaats.