Dit interview was te lezen in de ledennieuwsbrief van 20-06-2024.

Benieuwd naar de mensen achter de schermen van de museumsector? In onze reeks 3 vragen aan gaan we in gesprek met collega’s uit verschillende musea over hun werk, drijfveren en inzichten. Deze keer maak je kennis met Gerard Saurwalt, Programmamaker & Communicatie bij het Luther Museum Amsterdam.

Hoe ben je in de museumwereld terecht gekomen?

Ik ben met geld van het Mondriaan Fonds aangenomen bij het Luther Museum als erfgoedstarter. Als recent afgestudeerde in de erfgoedwereld biedt dit fonds mij een kans om daadwerkelijk aan de slag te gaan in de erfgoedsector. Omdat we een heel klein team zijn heb ik heel veel verantwoordelijkheid, maar ook veel vrijheid om ideeën uit te werken. Naast programma-ideeën ben ik ook bezig met de communicatie van het museum. Het museum is nog een onontdekte parel, dus wat dat betreft is er veel en leuk werk aan de winkel. ‘Mijn’ eerste tentoonstelling zit er net op met Welkom in Nederland?, waarin we een actuele vluchtelingengeschiedenis vertelden. Het historische verhaal uit 1732-1733 rijmt (helaas) heel erg met het heden. Omdat de historische tentoonstelling op zichzelf een beetje droog zou zijn heeft onze nieuwe directeur de Rainbow Soulclub gevraagd een kunstwerk in de tentoonstellingsruimte op te hangen. Door de verbeeldingskracht kon deze tentoonstelling op een hoger plan worden getild en kregen we lovende kritieken in Het Parool.

Wat is je favoriete plek/kunstwerk in jouw museum?

Ondanks onze prachtige stijlkamers vind ik de kerkzaal van het museum de fijnste plek om te zijn. Hier worden geregeld concerten gehouden en afgelopen voorjaar was er ook de Bachweek met meer dan 300 bezoekers. Bovendien ben ik fan van het orgel in onze zaal. Het is misschien wat klassiek, maar ons orgel is van alle markten thuis en heeft onlangs zelfs geklonken samen met straatmuzikanten ter afsluiting van ‘mijn’ tentoonstelling. In de kerkzaal komt vaak alles samen, hier passen de meeste mensen, klinkt de muziek en vindt de ontmoeting plaats. Zoals het vroeger de eet- en ontmoetingszaal was voor de bewoners van dit Oude Mannen- en Vrouwenhuis, zo is het nu weer een ontmoetingsruimte voor bezoekers, dat maakt het een mooie en fijne plek.

Welk museum/welke tentoonstelling staat er nog op je verlanglijstje?

Mijn Master heb ik aan de KU Leuven gedaan (kunstwetenschappen) dus ik houd altijd het programma in die stad en andere Belgische musea in de gaten. Deze zomer wil ik graag naar de tentoonstelling Alias gaan in Museum M in Leuven. Daar gaan ze dieper in wat het betekent dat er een naam en identiteit aan een kunstenaar verbonden is. Hoewel mijn kunstliefde met name gericht is op de oudere beeldende kunsten en toegepaste kunsten, vind ik het fenomeen van de kunst op zichzelf ook zeer interessant. Mijn boekenkast wordt ook steeds voller met boeken over kunsttheorie en esthetica. Helaas begrijp ik de helft niet, maar erover nadenken wat kunst tot kunst maakt vind ik wel heel interessant. Deze tentoonstelling gaat me daar ook in helpen. In het Luther Museum start volgende week donderdag onze zomerexpositie over Luthers textiel: Saligh Weven. Ik ben daar ook zeer enthousiast over. Van harte welkom om deze expositie ook te bekijken.