Dit interview was te lezen in de ledennieuwsbrief van 03-04-2025.

Benieuwd naar de mensen achter de schermen van de museumsector? In onze reeks 3 vragen aan gaan we in gesprek met collega’s uit verschillende musea over hun werk, drijfveren en inzichten. Deze keer maak je kennis met Fleur Lagerwerf, Manager communicatie & vormgeving bij het Grachtenmuseum.

Hoe ben je in de museumwereld terecht gekomen?

Tijdens mijn opleiding tot Mediavormgever heb ik ooit de opdracht gekregen om voor een fictief museum een huisstijl te ontwerpen. Sindsdien ben ik voor het eerst écht gaan kijken naar musea, hun websites en de collecties. Ik had nooit gedacht dat ik een aantal jaar later mee zou werken aan de nieuwe huisstijl van het Grachtenmuseum. Dat was wel even een bijzonder moment voor mij. Nadat ik was afgestudeerd als vormgever ben ik nog een studie gestart en zo via een stage bij het Grachtenmuseum beland. Na 3 maanden volledig meedraaien was ik eruit; ik wil niet meer terug naar school, ik wil werken en met voorkeur bij dit museum! Er was plek voor mij in het team en zo ben ik, nu al iets meer dan 3 jaar werkzaam bij het leukste museum van Amsterdam.

Wat is je favoriete plek/kunstwerk in jouw museum?

Zonder twijfel de Andriessenkamer! Dit is een stijlkamer in ons museum waarvan de muren zijn bekleed met originele wandschilderingen uit 1667, gemaakt door Jurriaan Andriessen. Er is zoveel te zien in deze schilderingen, alsof je in een heerlijk idyllisch landschap stapt. Het volgt een landweggetje met daaraan dieren, een ruïne, een brug over stil water en een overvloed aan planten en bomen. In dezelfde kamer is nog een schilderwerk te zien: de plafondschildering van de Franse kunstenaar Pascal Amblard. Op het eerste gezicht lijkt het misschien een achttiende-eeuws werk, maar het is geschilderd in 2022. De combinatie van deze twee bijzondere schilderingen zorgt ervoor dat ik hier vaak ben, op zoek naar verstopte details.

Welk museum/welke tentoonstelling staat er nog op je verlanglijstje?

De eerstvolgende op mijn lijstje is een tentoonstelling bij onze achterburen: Revoir Paris. Parijs door de lens van de gebroeders Séeberger (1900-1907) in Huis Marseille. In deze tentoonstelling is een vroege vorm van straatfotografie te zien, gemaakt door twee succesvolle Franse amateurfotografen: de gebroeders Séeberger (Séeberger frères). Ik heb zelf affiniteit met zowel fotografie als Parijs, dus ik ben zeer benieuwd naar de foto’s en de verhalen erachter. Verder kijk ik ook heel erg uit naar onze nieuwe tentoonstelling Amsterdam in vogelvlucht met werk van Janneke Viegers. In deze kunsttentoonstelling zie je verschillende Amsterdamse plekken op een abstracte manier en vlieg je als het ware over Amsterdam heen. En ook Design Museum Den Bosch wil ik zeker nog eens bezoeken.