Adviesrapport Duurzaamheid & Musea

De werkgroep Duurzaamheid & Musea presenteert een adviesrapport aan de Museumvereniging met daarin de bevindingen uit het veld, de stappen die gezet moeten worden en met wie.

Drieledig advies

Een tentoonstelling over de smeltende ijskappen, manieren om het museumgebouw te verduurzamen, of een fototentoonstelling over de extreme droogte als gevolg van klimaatverandering. Veel musea in Nederland hebben nagedacht over de rol en verantwoordelijkheid die ze hebben in de klimaatcrisis. Over verduurzaming of andere verschillende initiatieven. Toch miste er een verzamelpunt waar museumprofessionals terechtkunnen met hun vragen en elkaar kunnen ontmoeten en inspireren door ervaringen te delen.

De werkgroep Duurzaamheid & Musea ging daarom in december 2023 van start met het ophalen van informatie en het voeren van gesprekken met de sector. De belangrijkste taak was luisteren en als een spons alle pijnpunten en behoeften van verschillende musea verzamelen.

De uitkomst daarvan – een adviesrapport aan de Museumvereniging – is te verdelen in drie thema’s: kennisdeling, kennisbank en financiering. Voorzitter van de werkgroep, Rutger Hamenlynck: “Deze sector heeft een groot maatschappelijk hart. Speelt in op verandering in de samenleving en luistert goed. Op het gebied van verduurzaming is de intrinsieke motivatie groot maar zijn de mensen en middelen schaars. Het potentiële effect van de verduurzaming van musea op de bezoekers kan groot zijn en aanzetten tot gedragsverandering.”

Het rapport is een mooi beginpunt om op nationaal niveau een groene transitie in musea (en hopelijk ook daarbuiten) mogelijk te maken.
Fabiola Bierhoff

De volgende stap

Met de publicatie is de werkgroep voltooid en daarmee draagt de werkgroep het stokje over aan de Museumvereniging.

Secretaris van de werkgroep en beleidsmedewerker duurzaamheid, Aylin Beijersbergen: “De intrinsieke motivatie binnen de sector is sterk. Daarom zetten we ons in voor de toekomst van de planeet, voor een wereld waarin mensen kunnen leven én cultuur kunnen blijven ervaren. Klimaatactie vraagt dan ook om minder praten en meer actie. De adviezen in dit rapport gaan ons daarbij helpen, met veel dank aan de werkgroepleden voor al hun harde werk, toewijding en positieve energie. Wij, de brancheorganisatie van bijna 500 musea in Nederland, gaan door. Hierbij blijf ik het gesprek graag openhouden, want door gebruik te maken van onze gezamenlijke slagkracht kunnen we duurzaamheid een onlosmakelijk onderdeel maken van ons doen en denken, zowel binnen de organisatie als richting het publiek ter inspiratie.”

Oproep aan de leden: ga voordelig aan de slag!

Het adviesrapport is geschreven door de werkgroep en overhandigd aan de Museumvereniging. De inhoud van het rapport is ter informatie aan de achterban; de uitvoeringsagenda wordt de praktische vertaling waarbij de leden kunnen aanhaken. Echter wil de Museumvereniging haar leden alvast ondersteunen bij de eerste stap van verduurzaming: meten is weten.

Verduurzaming van een museum, de focus van de werkgroep Duurzaamheid & Musea, heeft betrekking op zowel de ecologische voetafdruk (CO2– en milieu-impact) als de handafdruk (maatschappelijke impact). Om direct aan de slag te gaan biedt de vereniging (tijdelijk) korting aan op twee tools:  

  • Milieubarometer: bereken de CO2-voetafdruk voor jouw museum

De Milieubarometer (gecreëerd door Stichting Stimular) helpt musea om zelf de CO2-voetafdruk in kaart te brengen en daarbij aan de slag te gaan met energiebesparende maatregelen en de bijbehorende CO2-reductie. Leden van de Museumvereniging krijgen het hele jaar door 30% korting op een startabonnement.

Een startabonnement kost met dit aanbod € 170 voor één barometer en is geldig voor één vestiging met een looptijd tot 31 december 2025. Je kan een onbeperkt aantal gebruikers toevoegen én gebruik maken van de Milieubarometer-helpdesk.

Webinar over CO2-footprint en de Milieubarometer
Donderdag 13 februari, 10:00 – 11:30 uur via MS-Teams

Deze ochtend organiseert de Museumvereniging in samenwerking met Stichting Stimular een online kennissessie waarin we je laagdrempelig meenemen in de CO2-voetafdruk en emissies, om te begrijpen waarom je dit inzichtelijk wilt maken voor jouw museum. Daarna gaan we praktisch samen kijken hoe je de Milieubarometer invult. Tip: schaf de tool hiervoor al aan om live mee te kunnen doen in je eigen omgeving. Meer informatie volgt.

  • Social Handprint: bereken de maatschappelijke impact van jouw museum op de samenleving

Social Handprint biedt jou een laagdrempelige manier om maatschappelijke impact inzichtelijk te maken. Aan de hand van een vragenlijst krijg je snel een beeld van jouw impact op verschillende sociale en duurzame indicatoren. Je krijgt inzicht in de waarde die jij levert op de 17 SDG’s (Sustainable Development Goals). Hiermee heb je een belangrijk document in handen welke de waarde toont van jouw museum; musea die al een Handprint Meting hebben, gebruiken de Handprint Meting om eenvoudig verantwoording af te leggen of juist om sponsoren of donateurs aan te trekken. Jouw Social Handprint is ook jouw maatschappelijke jaarverslag, en je kunt eenvoudig Impuls Donaties aanvragen.

Leden van de Museumvereniging krijgen eenmalig 20% korting voor het maken van een Handprint meting. Vul de code MuseumHandprint2024 in bij het aanmaken van een profiel. Let op: de code is geldig tot en met 31 december 2024.

Webinar over SDGs en Social Handprint
Donderdag 30 januari, 10:00-11:30 via MS-Teams

Deze ochtend organiseert de Museumvereniging in samenwerking met Social Handprint een online kennissessie waarin we je laagdrempelig meenemen in de Sustainable Development Goals (SDGs), om te begrijpen waarom je dit inzichtelijk wilt maken voor jouw museum. Daarna gaan we praktisch samen kijken hoe je de Social Handprint invult en waarvoor je de tool kan gebruiken. Tip: schaf de tool hiervoor al aan om live mee te kunnen doen in je eigen omgeving. Meer informatie volgt.