Boeddhazaal

Workshop over koloniale collecties toegankelijk maken


Wat zou je willen doen op een website waarop je objecten kunt vinden uit elke koloniale context in museum- en archiefcollecties? Datahub is op zoek naar jouw inzichten en kennis als gebruiker! Met het einde van het jaar in zicht werkt het team hard aan de eerste volledig werkende versie van de Datahub. In dit kader wil het team graag een aantal open vragen bespreken en het afgelopen jaar in retrospectief bekijken. Je bent daarom van harte uitgenodigd voor de laatste workshop van het jaar op vrijdag 1 december in Wereldmuseum Leiden.

Voorafgaand


In de één-na-laatste workshop op 3 november presenteerden verschillende leden van het datahub-team onderdelen van de Research Applicatie en bespraken die met de deelnemers. Het ging over de visualisatie van de herkomstgegevens van een object, zoekfacetten en datakwaliteit. Als laatste gaf Jobun Polimé van Wooko Makandie een demo van hun nieuwe platform in ontwikkeling.

Praktisch


In de workshop op 1 december – geleid door projectleider Datahub Gertjan Filarski en workshop facilitator Jauco Noordzij – doet het team een stap terug en bekijkt de ontwikkeling van het project in retrospectief. Wat hebben ze het afgelopen jaar geleerd en hoe zijn ze vooruitgegaan? Ze willen ook de toekomstige naam bespreken van de Research Applicatie. Een naam die tegen mensen zegt: Hier kun je objecten uit je culturele erfgoed vinden en je perspectief eraan toevoegen. Het team is benieuwd naar jullie mening en ideeën over deze onderwerpen en gaat jullie vragen en gedachten vertalen naar concrete suggesties.

De workshop is in de Gerbrandszaal, Boerhaavegebouw van het Wereldmuseum in Leiden op vrijdag 1 december van 12.30-17 uur.
* 12.30 uur: deuren open
* 13:00 uur: start 
* 16:00 uur: borrel
* 17:00 uur: einde
Hier kun je je aanmelden.

Bekijk de app


De Research Applicatie bevat
– de catalogus van het Wereldmuseum
– de personeelsregisters van de Nederlandse – militaire – aanwezigheid in Indonesië afkomstig van het Militair Museum Bronbeek voor Nederlandse koloniale
  geschiedenis en het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger, KNIL
– de objectencatalogus uit de koloniale context van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.  
De app is nog in ontwikkeling, kan dagelijks veranderen, bugs kunnen voorkomen en er komt nog meer informatie bij

Datahub


Het Consortium Koloniale Collecties is een samenwerkingsverband tussen Museum Bronbeek, NIOD, Nationaal Museum van Wereldculturen, Rijksmuseum Amsterdam en de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed, RCE. Het ondersteunt het Nederlandse museale veld bij herkomstonderzoek naar objecten uit een koloniale context en helpt vragen uit landen van herkomst te beantwoorden. Met dit doel ontwikkelt het consortium de Datahub, om collecties uit een koloniale context toegankelijk te maken en gebruikers de mogelijkheid te bieden perspectieven aan de data toe te voegen.

Workshop Datahub Against Opacity
Leiderschap in Cultuur x Museumvereniging
6 mei t/m 25 nov 2024

Leiderschap in Cultuur x Museumvereniging

Workshop Circulaire Tentoonstellingen
6 augustus 2024

Workshop Circulaire Tentoonstellingen

Workshop Verpakken en Transport
20 augustus 2024

Workshop Verpakken en Transport

De Basis op Orde: Je Collectieplan en Informatieplan
26 aug t/m 10 sep 2024

De Basis op Orde: Je Collectieplan en Informatieplan