Adviesrapport Duurzaamheid & Musea

Een tentoonstelling over de smeltende ijskappen, manieren om het museumgebouw te verduurzamen, of een fototentoonstelling over de extreme droogte als gevolg van klimaatverandering. Veel musea in Nederland hebben nagedacht over de rol en verantwoordelijkheid die ze hebben in de klimaatcrisis. Over verduurzaming of andere verschillende initiatieven. Toch miste er een verzamelpunt waar museumprofessionals terechtkunnen met hun vragen en elkaar kunnen ontmoeten en inspireren door ervaringen te delen.

De werkgroep Duurzaamheid & Musea ging daarom in december 2023 van start met het ophalen van informatie en het voeren van gesprekken met de sector. De belangrijkste taak was luisteren en als een spons alle pijnpunten en behoeften van verschillende musea verzamelen.

De uitkomst daarvan – een adviesrapport aan de Museumvereniging – is te verdelen in drie thema’s: kennisdeling, kennisbank en financiering. Voorzitter van de werkgroep, Rutger Hamenlynck: “Deze sector heeft een groot maatschappelijk hart. Speelt in op verandering in de samenleving en luistert goed. Op het gebied van verduurzaming is de intrinsieke motivatie groot maar zijn de mensen en middelen schaars. Het potentiële effect van de verduurzaming van musea op de bezoekers kan groot zijn en aanzetten tot gedragsverandering.”

De volgende stap

Met de publicatie is de werkgroep voltooid en daarmee draagt de werkgroep het stokje over aan de Museumvereniging. De vereniging gaat aan de slag gaat met een uitvoeringsagenda: een praktische uitwerking van het rapport.

Secretaris van de werkgroep en beleidsmedewerker duurzaamheid, Aylin Beijersbergen: “De intrinsieke motivatie binnen de sector is sterk. Daarom zetten we ons in voor de toekomst van de planeet, voor een wereld waarin mensen kunnen leven én cultuur kunnen blijven ervaren. Klimaatactie vraagt dan ook om minder praten en meer actie. De adviezen in dit rapport gaan ons daarbij helpen, met veel dank aan de werkgroepleden voor al hun harde werk, toewijding en positieve energie. Wij, de brancheorganisatie van bijna 500 musea in Nederland, gaan door. Hierbij blijf ik het gesprek graag openhouden (weet mij dus te vinden!), want door gebruik te maken van onze gezamenlijke slagkracht kunnen we duurzaamheid een onlosmakelijk onderdeel maken van ons doen en denken, zowel binnen de organisatie als richting het publiek ter inspiratie.”

Werkgroepleden

  • Rutger Hamelynck, Zakelijk directeur NEMO Amsterdam, voorzitter
  • Aylin Beijersbergen, Medewerker Strategie & Beleid Museumvereniging, secretaris
  • Lisa Klompe, Projectleider Tentoonstellingen en Duurzaamheidscoördinator Fries Museum & Keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden     
  • Brique Sibbing, Coördinator Duurzaamheid Rijksmuseum Amsterdam             
  • Dorian Duijker, Projectleider Bedrijfsvoering en voorzitter Green Team Het Scheepvaartmuseum Amsterdam   
  • Fabiola Bierhoff, Manager Tentoonstellingen Groninger Museum
  • Mickael van Wordragen, Hoofd Bedrijfsvoering Nationaal Gevangenismuseum Veenhuizen

Werkgroepen 

In het nieuwe meerjarenbeleidsplan van de Museumvereniging zijn 5 speerpunten geformuleerd. De werkgroepen werken aan een concrete opdracht die bijdraagt aan – één van – die speerpunten. De werkgroepleden zijn ambassadeurs en voorlopers. Zij proberen de rest van de sector in hun kielzog mee te nemen. De werkgroepen leveren een concreet product op. Dit kan bijvoorbeeld een advies zijn, een actieplan of een lobbyopdracht. De werkgroep leidt tot oplossingen én een plan van aanpak over hoe daar te komen.