Met Geheugen van Nederland wil het Netwerk Digitaal Erfgoed – NDE – mensen in contact brengen met inspirerende, grappige en bijzondere verhalen die je met erfgoed kunt vertellen.

De doelgroep is een breed, algemeen publiek. Zowel grote als kleine, lokale als regionale en nationale organisaties dragen bij aan het Geheugen van Nederland. Het NDE wil een zo divers en inclusief mogelijke verhaal vertellen met verschillende soorten erfgoed. Dus zowel archiefmateriaal als film, boeken, schilderijen en museale collecties. Het laat de rijkdom aan erfgoedinstellingen zien doordat zij, groot en klein, nationaal, regionaal en lokaal, allemaal mee kunnen doen.

Je kunt de verhalen van Geheugen van Nederland vinden via een aantal online kanalen:

Verbonden erfgoed staat centraal

Erfgoedorganisaties stellen tegenwoordig steeds vaker hun collecties beschikbaar als linked – open – data. Dit biedt nieuwe mogelijkheden om boeiende verhalen te vertellen. Hoe werkt het? Door data van verschillende partijen te combineren ontstaan nieuwe inzichten en nieuwe verhalen. Dat is fijn voor je publiek en je eigen instelling omdat je je eigen collectie ermee verrijkt. Dit staat nog in de kinderschoenen, waardoor er nog maar weinig voorbeelden beschikbaar zijn. Geheugen van Nederland wil hier verandering in brengen. Naast de bestaande redactionele verhalen komen er op de website en de social kanalen ook verhalen die gebaseerd zijn op linked – open – data. Het NDE wil op die manier een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van datagedreven verhalen. Als erfgoedorganisatie kan je daarnaast via het contentformulier verhalen inzenden, ook als ze – nog – niet voldoen aan linked datastandaarden. Iedereen die een interessant verhaal voorbij ziet komen kan doorklikken naar de deelnemende erfgoedinstellingen, en natuurlijk reageren, liken of delen.