Voor jouw digitaliseringsambities

  • Netwerk Digitaal Erfgoed

    Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) brengt niet alleen mensen samen die bezig zijn met digitaal erfgoed, maar ook hun netwerken, hun informatie, collecties en data, tools en activiteiten. Kortom: verbinding vormt het DNA van NDE.

  • Subsidiewijzer DEN

    Heb je een digitaal project voor ogen, maar ben je nog op zoek naar financiering? Verschillende fondsen dragen daar graag aan bij. DEN zet een aantal belangrijke fondsen op een rijtje en denkt met je mee bij het vinden van de juiste subsidieregeling.

  • Digitaal Erfgoed Coach

    Elke provincie heeft sinds 2019 een digitaal-erfgoed-coach bij wie erfgoedinstellingen terecht kunnen met hun vragen over het duurzaam toegankelijk maken van digitaal erfgoed. De coaches zijn via het Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland aangesteld bij de provinciale steunpunten voor erfgoed.

  • SIDN fonds community

    Als fonds stimuleren ze kennisdeling en samenwerking. Op deze pagina vind je daarom interessante financiers en fondsen binnen het digitale domein. Je vindt hier ook de ‘SIDN fonds vouchers’ voor ondersteunde projecten, waarmee voor een specifieke vraag extra expertise ingeschakeld kan worden.

  • Voordekunst crowdfunding

    Voordekunst is hét platform voor crowdfunding in de creatieve sector. Doneer. Start een campagne. Maak het samen. Doe het voordekunst.

  • Kunstloc Brabant

    Meer weten over de digitale transformatie in de culturele sector? Kunstloc Brabant heeft er een kennispagina over ingericht.

Voor jouw duurzaamheidsambities

  • RVO Subsidie- en financieringswijzer

    De Subsidie- en financieringswijzer van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt jou financiële ondersteuning voor uw plannen te vinden. Geef aan wie je bent en wat je zoekt, en je krijgt een overzicht met regelingen op maat.

  • Keuzewijzer financiering voor monument: subsidie of lening?

    Ga je aan de slag met jouw monument? Dan kunnen de onderhouds-, restauratie- of verduurzamingskosten behoorlijk oplopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze kosten te financieren. Ontdek welke financiering bij jou past.

    Als eigenaar van een monument kan je bij het Restauratiefonds aankloppen voor verschillende soorten leningen. Er zijn financieringsmogelijkheden voor aankoop, herbestemming en verduurzaming. Ontdek welke lening of hypotheek het best bij jouw situatie en plannen past.

  • Monumentenplatform

    Monumenten.nl maakt je wegwijs in Monumentenland. Op dit online platform vindt je relevante informatie voor als je jouw monument wilt onderhouden, restaureren of verduurzamen. Via de Monumenten Community kan je andere eigenaren vragen stellen, kennis uitwisselen of elkaar ontmoeten. Of vind de juiste specialist in de Specialistenwijzer.

  • Financieringswijzer Cultuur+Ondernemen

    Welke financiering past bij jouw project, product of onderneming? Laat je adviseren en inspireren bij het vinden van de beste geldbronnen en een goede financieringsmix.

  • RCE Verduurzaming van musea

    Verduurzaming is een veelomvattend begrip voor musea. Het gaat om het gebouw, collectiebeheer, publieksbeleid en bedrijfsvoering. De eisen die aan collectiebehoud gesteld worden, komen niet altijd overeen met de behoefte aan comfort die bezoekers hebben wanneer ze het museum bezoeken. En ook zijn er in het (vaak monumentale) gebouw soms minder energiebesparende maatregelen mogelijk. Een grote uitdaging maar toch er is veel mogelijk en dit vindt je terug op deze website.

  • Groene Menukaart van Groene Grachten

    Op deze menukaart vind je inspiratie voor het verduurzamen van jouw museumgebouw en bijgebouwen. Bekijk en vergelijk alle mogelijkheden.

  • MKB Klimaatwerk tool

    De MKB Klimaatwerk Tool is een online instrument dat ondernemers helpt bij het verkennen van duurzame maatregelen en het implementeren van energiebesparende acties in hun bedrijf. Het biedt praktische informatie, tips en advies op maat om het MKB te begeleiden bij het verminderen van energieverbruik, het verlagen van CO2-uitstoot en het verduurzamen van bedrijfsprocessen.

  • BespaarGarant

    Stichting BespaarGarant biedt een standaardmethode om gebouwen te verduurzamen. Het stappenplan helpt je aan een besparingsproject met een technische prestatiegarantie en slimme financiering uit lagere energiekosten. De methode is geschikt voor bedrijven en instellingen die minstens €500 energiekosten per maand willen besparen. In een adviesgesprek worden de mogelijkheden in kaart gebracht.

  • Rekentool WEii en Energiekompas

    Wat zijn eigenlijk de energieprestaties van jouw gebouw? Met een paar gegevens over je gebouw en energiegebruik, laat het Weii kompas zien of jouw gebouw klaar is voor de toekomst. WEii staat voor Werkelijke Energie intensiteit indicator. De WEii van een gebouw wordt berekend op basis van het werkelijke, gemeten, energiegebruik en het gebruiksoppervlak van het gebouw.

  • DEB

    DEB.nl biedt ondernemers inzicht in de hoeveelheid energie die ze kunnen besparen en hoe ze dat kunnen bereiken. Je krijgt een praktisch overzicht van energiebesparende maatregelen die in korte tijd terug te verdienen zijn. Alle ondernemers kunnen gratis gebruik maken van de online tool en ontvangen een advies dat past bij hun onderneming. Dus ook ondernemers die buiten de wettelijke verplichting vallen.

    De Museumvereniging is partner van DEB, en daarmee zetten we ons in voor duurzaam ondernemerschap en energiebesparing binnen de museumsector.

  • Alliantie Klimaatactie: start met besparen

    Heb je een mkb-bedrijf met minimaal 3 medewerkers? En wil je met jouw bedrijf de komende 3 jaar 40% aan CO2-uitstoot verminderen? Je kan je dan aansluiten bij de Alliantie Klimaatactie. Je wordt dan gratis geholpen met bijvoorbeeld een 0-meting, stappenplan, toegang tot tips en praktijkverhalen en bijeenkomsten. Deelname is vrijwillig, maar niet vrijblijvend: de alliantie gaat voor het 40% bespaardoel.

  • Milieubarometer: start met ledenvoordeel

    Met de Milieubarometer van Stichting Stimular kan je als museum je eigen voetafdruk berekenen en een nulmeting maken. Daarnaast biedt de Milieubarometer een afvinkbare maatregelenlijst met duurzaamheidsacties. Leden van de Museumvereniging krijgen 30% korting op een startabonnement.

  • Verduurzamingsrichtlijnen monumenten

    ‘Hóe doe je dat eigenlijk, een monument verduurzamen?’ Met een geïntegreerde benadering van lesmateriaal, ontwerptools en uitvoeringsrichtlijnen wordt die vraag op deze website beantwoord. Digitale en fysieke middelen zijn hierbij samengebracht.

  • Erfgoedhuis Zuid-Holland: hulp bij verduurzaming

    Duurzaamheid is een dynamisch onderwerp, daarom is er veel en snel wisselende informatie beschikbaar. Graag helpt Erfgoedhuis Zuid-Holland je op weg zodat je ook jouw monument straks comfortabel, energiezuinig en klimaatbestendig kunt maken.

  • VANG Buitenshuis

    Het programma VANG Buitenshuis helpt de kantoor-, winkel- en dienstensector (KWD-sector) om het restafval dat vrijkomt – en dat vergelijkbaar is met huishoudelijk afval – te halveren. VANG staat voor ‘van afval naar grondstof’. Het doel van dit meerjarenprogramma dat onder is gebracht bij Rijkswaterstaat, is meer te recyclen, minder grondstoffen te gebruiken en zo een stap te zetten naar een circulaire economie.

  • Subsidies en stimuleringsmaatregelen voor religieus erfgoed

    Klik hier voor een overzicht van alle mogelijke subsidies en stimuleringsmaatregelingen voor religieuze gebouwen, ook als de gebouwen niet meer in gebruik zijn voor religieuze doeleinden.