De digitale infrastructuur stelt nieuwe eisen aan de ontsluiting en presentatie van erfgoed. In deze science-based cursus, waarin de Radboud Universiteit samenwerkt met de Universiteit Maastricht, verkennen erfgoedprofessionals in drie modules de manieren waarop ze adequaat kunnen inspelen op de digitale revolutie.

Schrijf je in

Tijdens drie bijeenkomsten staat een unieke mix van science, skills and society centraal: je ontvangt wetenschappelijke inzichten en praktijkgerichte vaardigheden, welke worden verbonden met actuele maatschappelijke vraagstukken en praktijkuitdagingen.

In de afgelopen decennia is de mens een homo digitalis geworden. Digitalisering als middel om historische bronnen toegankelijk te maken voor onderzoek en een breder publiek te laten delen in die bronnen wordt steeds belangrijker, al zijn er doorgaans de nodige spanningen tussen wensen en mogelijkheden. Bovendien is het duurzaam toegankelijk maken en houden van informatie dikwijls minder eenvoudig dan op het eerste gezicht lijkt.

Met ‘duurzaam digitaal erfgoed’ duiden we het geheel aan van de omgang met digitalisering van materiële bronnen en van born digital bronnen, waarbij vragen rond duurzaamheid een centrale rol spelen. Die duurzaamheid betreft zowel de langdurige houdbaarheid en toegankelijkheid van de digitale bestanden als het streven naar een inzet die zo weinig mogelijk beslag legt op milieu en middelen.

De cursus vindt plaats op 4 en 31 oktober en 14 november 2024 op verschillende locaties.

Start cursus van Radboud Academy: Duurzaam Digitaal Erfgoed
Focusprogramma Digitale Transities in Cultureel Erfgoed
1 september 2024 t/m 10 februari 2025

Focusprogramma Digitale Transities in Cultureel Erfgoed

Workshop digitale strategie: hier begin je!
1 december 2024 t/m 1 december 2025

Workshop digitale strategie: hier begin je!

Programma Digitaal Leiderschap
12 december 2024 t/m 23 januari 2025

Programma Digitaal Leiderschap

Lunch & Learn: Duurzaam én Digitaal
13 januari 2025

Lunch & Learn: Duurzaam én Digitaal