Hoe kun je als kunstenaar leven van je werk? De tentoonstelling Kunst voor de Kost laat zien dat ook voor de 19de-eeuwse kunstenaar de schoorsteen moest roken. Wat is de situatie nu? In 2017 ging de Fair Practice Code van start. Deze Nederlandse richtlijn voor het ondernemen en werken in de kunsten, cultuur en creatieve sector is gebaseerd op vijf kernwaarden: solidariteit, diversiteit, duurzaamheid, vertrouwen en transparantie.
In gesprek
Onder leiding van publicist, columnist en journalist Hasna El Maroudi gaan makers, experts, museumprofessionals en vertegenwoordigers uit de kunstsector en politiek met het publiek in gesprek. Verschillende thema’s komen aan bod: de kunstenaar als ondernemer, het maken van commercieel werk om je hoofd boven water te houden, de rol van de politiek, musea & culturele instellingen, de invloed van de handel en de rol van de Fair Practice Code. Worden kunstenaars en makers eerlijk betaald en wat zijn de uitdagingen voor de komende jaren?
Aan het gesprek zullen deelnemen: Hanna Marije Booij, Adjunct-directeur en Hoofd Strategie en Beleid Museumvereniging; Yvonne Grootenboer, Oprichter Fair Practice Code; Femke Hameetman, Artistiek Directeur Dordrechts Museum; Ralf Kokke, Beeldend kunstenaar en galeriehouder; Gabi Ngcobo, Directeur Kunstintituut Melly; Aruna Vermeulen, medeoprichter en directeur HipHopHuis; Jeannette van Walderveen, Strategisch beleidsadviseur Gemeente Dordrecht en Astrid Weij, Directeur Kunsten ’92.