Winnaar Museumtalentprijs Boukje Schaap

Nieuws | 03 okt 2019

Tijdens het Museumcongres in Kerkrade is de winnaar bekendgemaakt van de Museumtalentprijs: Boukje Schaap, projectleider bij Museum Catharijneconvent in Utrecht.

Volgens het juryrapport is zij een allrounder, die gaat vliegen als ze buiten de gebaande paden treedt. “Met de tentoonstelling ‘Het grootse museum van Nederland’ heeft zij laten zien dat religieus gebruik kan samengaan met museaal gebruik. Het werk van Boukje is doorslaggevend geweest voor de ontwikkeling van het museum.”

De andere finalisten waren: Anouk Heesbeen, publiekscoördinator bij Museum De Lakenhal in Leiden en Richard Kofi, tentoonstellingsmaker bij het Nationaal Museum voor Wereldculturen in Berg en Dal, Amsterdam en Leiden. Volgens het juryrapport: "Finalisten die alle drie op onze horizon kunnen gaan staan en verder kunnen kijken dan wij."

Het grootste museum van Nederland
In het buitenland is het heel normaal om die indrukwekkende kathedraal te bezoeken. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl Nederlandse kerken de prachtigste kunstvoorwerpen herbergen, gemaakt door de beste kunstenaars en opgenomen in magistrale decors. Met elkaar vormen ze het grootste museum van Nederland. Museum Catharijneconvent, veertien kerken en twee synagogen staan aan de basis van dit bijzondere project. De verborgen topkunst van Nederland wordt zo toegankelijk gemaakt voor iedereen.

Museumtalentprijs
Deze prijs is bedoeld voor jonge professionals (tot 32 jaar), die werkzaam zijn in de museumsector en zich onderscheiden doordat zij uitblinken in een project, ambassadeur zijn op hun vakgebied of een voorbeeld zijn voor jong en oud.

De finalisten zijn geselecteerd uit 28 inzendingen. De jury, onder leiding van juryvoorzitter Susan Lammers, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, heeft zich eind augustus gebogen over de inzendingen.

Prijzen
Het Mondriaan Fonds financiert de erfgoedtalentprijzen in het kader van talentontwikkeling. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseert de talentprijzen namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De winnaar ontvangt voor een persoonlijk ontwikkeltraject 7.000 euro en de twee overige finalisten 3.000 euro.

 

 

 

 

Deel dit nieuws