Oproep om Hermitage Amsterdam te ondersteunen

Nieuws | 04 mrt. 2022

Vanwege de oorlog in Oekraïne heeft de Hermitage Amsterdam de banden met Rusland verbroken. “Oorlog maakt alles kapot. Zo ook 30 jaar samenwerking”, zoals directeur Hermitage Annabelle Birnie vertelt. De consequenties voor het museum en haar medewerkers zijn groot. De deuren zijn gesloten en de collectiestukken van de Russische avant garde tentoonstelling gaan op korte termijn terug naar de Hermitage in St Petersburg.

De Hermitage Amsterdam draait volledig op eigen inkomsten. De huidige sluiting leidt daarom op korte termijn tot financiële problemen. Voor het voortbestaan van het museum is het daarom van groot belang dat er snel nieuwe programmering komt zodat het museum weer bezoekers kan ontvangen. Het museum zoekt naar een passende oplossing daarvoor.  

De Hermitage Amsterdam is al jaren een zeer gewaardeerd onderdeel van de museale sector en het culturele landschap van Nederland. We merken dat de solidariteit in de sector en de wil om samen te werken groot is. Zo hebben vele musea in Nederland al hulp aangeboden. Gedacht kan worden aan het uitlenen van topstukken om een nieuwe tentoonstelling mee te vormen. 

De Museumvereniging wil graag het belang van dit hernieuwde museum aan de Amstel en de solidariteit van de sector onder de aandacht brengen en roept fondsen, sponsoren, particuliere donateurs en de loterijen op deze instelling en de nieuwe initiatieven die nu ontwikkeld worden ruimhartig te ondersteunen. 

De oorlog in Oekraïne gaat alle musea aan het hart. Eerder deze week was er de social media-actie ‘schoonheid als reactie op de lelijkheid’. En dit weekend doen musea mee aan de cultuurbrede #h-ArtforUkraine-actie, waarbij op allerlei manieren aandacht en steun gevraagd wordt voor de situatie in Oekraïne.

Deel dit nieuws