Staking basisonderwijs 14 maart: musea regelen extra activiteiten

Nieuws | 12 mrt 2018

Geen school op woensdag 14 maart? Kom naar het museum!

Op woensdag 14 maart 2018 staken de basisschoolleraren in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. Om kinderen toch een leerzaam dagje uit te geven, bieden veel musea, net als tijdens de vorige stakingsdagen, uitkomst voor families met extra activiteiten, korting of zelfs gratis toegang. Want als je een dag niet naar school kunt, waar kun je dan als kind beter leren dan in het museum?

Leren door te ervaren en te beleven

Musea sluiten met hun collecties aan bij vrijwel alle leergebieden op school: van geschiedenis, biologie tot aardrijkskunde en techniek. Cultuureducatie stimuleert de cognitieve, creatieve en sociale ontwikkeling. Het stimuleert burgerschap, zet aan tot reflectie en verschaft inzicht in het verleden, ofwel de 21th century skills. Kinderen leren hier door voorwerpen te zien, er verhalen over te horen en er zelf mee aan de slag te gaan. Maar bovenal: het is hartstikke leuk om naar het museum te gaan!

Belang van cultuureducatie

Dat ook minister Van Engelshoven van OCW het belang van cultuureducatie inziet, blijkt uit haar visiebrief die ze op 12 maart 2018 presenteerde.

De minister stelt 16,8 miljoen euro aan extra middelen beschikbaar voor scholen in het primair onderwijs om musea en historische plaatsen te bezoeken. Scholen kunnen zelf de keuze maken waar naartoe. Het kabinet vindt dat cultuur thuishoort in het curriculum van het PO en VO. In de komende periode ontwikkelen negen teams van leraren en schoolleiders een vernieuwd curriculum. Eén van deze teams doet dit voor kunst en cultuur. De bouwstenen worden in 2019 gepresenteerd. Voor cultuureducatie door EYE Filminstituut wordt voor de komende vier jaar een jaarlijks bedrag van 6 ton ter beschikking gesteld. Als Museumvereniging steunen we beleid waarbij musea een vaste plek krijgen in de klas.

De reden van de staking op 14 maart

Sinds oktober wordt er in het basisonderwijs gestaakt voor een hoger salaris en een lagere werkdruk. Na twee landelijke stakingen is er nu gekozen voor regionale estafettestakingen. Op 14 februari werd er gestaakt in het primair onderwijs in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Nu is het de beurt aan Noord-Holland, Utrecht en Flevoland.

Musea die inspelen op de staking

Hieronder een overzicht welke musea in deze provincies extra activiteiten organiseren op woensdag 14 maart of gratis toegang of korting verlenen die dag. Deze lijst wordt verder aangevuld:

• Museum Speelklok in Utrecht
    De hele dag gratis toegang voor basisschoolleerlingen. Daarnaast biedt Museum Speelklok ieder uur een gratis muzikale rondleiding aan voor jong en oud. Kinderen kunnen in het museum zelf aan de slag met een speurtocht van Orgelaapje Toon, meer ontdekken in de Museum Expeditie en zelf muziek componeren in de MuziekFabriek.
  • Tropenmuseum in Amsterdam
    De hele dag gratis toegang voor kinderen. Er zijn deze stakingsdag leuke dingen te doen in het Tropenmuseum. Reis met de familierondleiding mee naar ZieZo Marokko. Ook zijn er van 12.00-16.00 uur knutselactiviteiten in de studio. Op deze vrije dag hoeven de kinderen zich dus niet te vervelen!
  • Teylers Museum in Haarlem
    Extra activiteit in het Teylers Museum: Kunst en Vliegwerk, workshop Verschrikkelijk monsterdier, voor alle leeftijden vanaf 4 jaar.
  • Universiteitsmuseum Utrecht
    Universiteitsmuseum Utrecht organiseert een gratis tuinspeurtocht door de museumtuin. Deze leuke tuinspeurtocht is voor ontdekkingsreizigers die alles willen weten over de bloemen, planten en bomen van de museumtuin.
  • Scheepvaartmuseum Amsterdam
    De hele dag gratis toegang voor basisschoolleerlingen en hun begeleiders bij het Scheepvaartmuseum.
  • Zaans Museum
    De hele dag gratis toegang voor basisschoolleerlingen en hun begeleiders bij het Zaans Museum.
  • Czaar Peter Huisje
    De hele dag gratis toegang voor basisschoolleerlingen en hun begeleiders bij het Czaar Peter Huisje.