Samenwerking musea met topstukken canon van nederland

Nieuws | 20 okt 2017

Twaalf musea hebben een verklaring tot samenwerking getekend in Museum Prinsenhof Delft. Gezamenlijk doel is met elkaar de geschiedenis van ons land te laten zien. Onder de vlag van de Canon van Nederland plaatsen de musea topstukken in de eigen presentatie in de schijnwerpers.

Daarnaast gaan zij samenwerken op het gebied van programmering en presentatie. Door het hele land wordt op deze manier de veelzijdigheid van de geschiedenis van Nederland voor een breed publiek getoond en verteld. De lancering van het netwerk is een vervolg op de opening van de Canon van Nederland in het Nederlands Openluchtmuseum op 23 september. De komende jaren sluiten musea uit twaalf provincies zich aan met voorwerpen die onmisbaar zijn om alle 50 vensters van de Canon van Nederland te verbeelden.

Vanaf 24 oktober zijn topstukken te zien in het Amsterdam Museum, Het Scheepvaartmuseum, Hunebedcentrum, Museum Catharijneconvent, Museum Prinsenhof Delft, Nationaal Militair Museum, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Rijksmuseum van Oudheden en Tropenmuseum. Het Allard Pierson Museum, Rijksmuseum in Amsterdam en de website www.entoen.nu dragen bij met content, programmering, onderzoek en advies. Het netwerk is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum en wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, K.F. Hein Fonds en de Gravin van Bylandt Stichting.

Het enthousiasme onder Nederlandse culturele instellingen voor het Canonnetwerk is groot. In 2018 sluiten zich in ieder geval bij het netwerk aan: Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, Museum Huis Doorn, Museum Het Rembrandthuis, Nationaal Archief, Paleis Het Loo, Rijksmuseum Boerhaave, Spoorwegmuseum, Universiteitsmuseum Groningen en Watersnoodmuseum. Verdere uitbreiding van het netwerk is voorzien voor 2019.

Op de website van het netwerk, www.canonvannederland.nl, zijn 40 topstukken over 18 Canonvensters met toelichting te zien en te lezen.