Over de Museumvereniging

Om alle inwoners van ons land te verbinden met museale collecties stelt de Museumvereniging samen met ruim 450 musea het publieke belang van musea voorop.

De Museumvereniging is op 1 januari 2014 ontstaan. De brancheorganisatie behartigt de belangen van de museumsector en vertegenwoordigt de sector in het contact met relevante partijen, waaronder de overheid, provincies en gemeenten. Voor alle musea, ongeacht omvang, regionale ligging of financieringsvorm, is de Museumvereniging spreekbuis richting pers en politiek. 

De Museumvereniging stelt als brancheorganisatie in samenspraak met ruim 450 musea het publieke belang van de Nederlandse musea - in nationaal en Europees verband - voorop. Om een blijvende binding van álle inwoners van ons land met museale collecties mogelijk te maken, maakt de vereniging zich sterk voor een stevig draagvlak bij publiek en politiek en een hoge kwaliteit van de museumsector.

Wat we doen: 

  • Stevig draagvlak bij politiek, door de belangen van musea te behartigen;
  • Stevig draagvlak onder publiek, door collectieve promotie te voeren voor musea;
  • Hoge kwaliteit van de sector, door een platform van deskundigheid en kwaliteit te bieden.

Beleidsplan 2020-2022

Lees het hier het Beleidsplan 2020-2022 van de Museumvereniging

Statuten

Lees hier de statuten van de Museumvereniging.

Federatie Cultuur

De Museumvereniging is onderdeel van de Federatie Cultuur. De Federatie Cultuur bundelt de branche- en werkgeversverenigingen in onder meer de podiumkunsten, musea, bibliotheken, centra voor de kunsten, podia en beeldende kunst. De Federatie behartigt de gemeenschappelijke belangen van deze branches.