Muziekcompetitie Art Rocks 2018 is van start

Nieuws | 29 aug 2018

Kunstwerken uit de collecties van zeven Nederlandse musea vormen inspiratiebron voor muzikanten

Art Rocks, de grootste Nederlandse muziekcompetitie die beeldende kunst en muziek samenbrengt, is gestart. Muzikanten worden uitgedaagd een nummer te maken, geïnspireerd op een kunstwerk. Deze editie kunnen zij zich laten inspireren door ruim 50 kunstwerken en voorwerpen uit de collecties van zeven Nederlandse musea: Boijmans Van Beuningen Rotterdam, Kröller-Müller Museum, Bonnefantenmuseum, Drents Museum, Tropenmuseum, Museum Prinsenhof Delft en het Centraal Museum Utrecht. Op deze manier komen twee kunststromen samen en wordt daardoor een groter publiek bereikt. Zo draagt Art Rocks bij aan een sterkere binding van alle Nederlanders met de ‘Collectie Nederland’.

Over de competitie
De tweejaarlijkse muziekcompetitie Art Rocks vindt dit jaar voor de vierde keer plaats. Muzikanten uit alle genres krijgen tussen 28 augustus en 15 oktober de kans om de associaties en emoties die een kunstwerk bij hen oprept te vertalen naar een soundtrack. Uit alle inzendingen selecteert een vakjury 56 muziekacts. Deze acts spelen tijdens de voorrondes hun nummer live bij het kunstwerk in een van de zeven musea. Bij de liedjes van de finalisten worden videoclips gemaakt waarbij ook de kunstwerken te zien zijn. Deze zijn via de Art Rocks website maar ook via ARTube.nl te bekijken. De beste acht acts strijden in de finale in poppodium Paradiso voor de titel, een geldprijs van € 1000,- en een videoclip. Voor het publiek zijn al deze soundtracks een manier om kunst in musea op een andere manier te ervaren.

Ambassadeurs
Zanger en producer Blaudzun en artiest Yung Nnelg zijn de ambassadeurs van muziekcompetitie Art Rocks 2018. De twee bekende Nederlandse artiesten hebben beiden een track gemaakt geïnspireerd op een bekend kunstwerk. De nummers hebben ze gemaakt om andere muzikanten te inspireren om mee te doen aan Art Rocks. Naast de tracks geven de ambassadeurs masterclasses songwriting, nemen ze zitting in de vakjury en geven ze optredens tijdens de voorrondes in de musea en tijdens de finale in Paradiso. Eerdere ambassadeurs waren Lucky Fonz III, Akwasi, Eefje de Visser, Giovanca en Cata Pirata.

Agenda
28 aug 2018 Start aanmeldingsperiode en bekendmaking van ambassadeurs en kunstwerken
15 okt 2018 Laatste dag aanmelden
Nov/dec 2018 Zeven museumrondes
17 november Drents Museum
25 november Museum Boijmans Van Beuningen
1 december Tropenmuseum
2 december Museum Prinsenhof Delft
6 december Centraal Museum Utrecht
8 december Bonnefantenmuseum
9 december Kröller-Müller Museum
23 jan 2019 Finale in Paradiso, Amsterdam

Over Art Rocks
Hoe klinkt een Van Gogh? Of Basquiat? De landelijke muziekcompetitie Art Rocks, een initiatief van stichting Art Match daagt muzikanten uit een nummer te maken geïnspireerd op een kunstwerk uit de collectie van topmusea. In 2012 organiseerde Museum Boijmans Van Beuningen samen met De Grote Prijs van Nederland de eerste editie. Art Rocks trekt een relatief jong (46% onder de 45 jaar) en nieuw publiek (31%), in totaal bezochten meer dan 4000 mensen Art Rocks in 2016 en kwamen er meer dan 12.000 publieksstemmen binnen.

Art Rocks 2016