Museumtalent 2018, de jury is aan zet

Nieuws | 24 jul 2018

De inzendingstermijn voor het Museumtalent 2018 is gesloten. Er zijn 15 interessante nominaties ontvangen, de jury kan aan de slag! Met de prijs voor het beste Museumtalent wil de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap - in samenwerking met Museumvereniging, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en het Mondriaan Fonds - jonge museumprofessionals in het licht zetten om vernieuwing en innovatie te stimuleren. De winnaar wordt gelauwerd op het jaarlijkse Museumcongres van de Museumvereniging op 4 oktober in Den Haag.

Talentvolle museummedewerkers in de schijnwerpers

Voor de tweede maal worden jonge, talentvolle museummedewerkers in de schijnwerpers gezet met de museumtalentprijs. De talent- en ontwikkelprijs is specifiek bedoeld voor jonge professionals die in dienst zijn van, of op projectmatige wijze betrokken zijn bij een museum in Nederland. De winnaar ontvangt een beeldje en een ontwikkelingsprijs ter waarde van 5000 euro gefinancierd door het Mondriaan Fonds. De helft van de genomineerden is op de hoogte van het voorstel van hun museumdirectie, voor de andere helft is een mogelijke finalistenplek een verrassing.

De genomineerden van dit jaar zijn onder andere afkomstig van Naturalis, het Scheepvaartmuseum, Eye Filmmuseum, het Textielmuseum Tilburg, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Museum Wierdenland. Het is aan een 6-koppige jury om uit de genomineerden drie finalisten te kiezen. Een onderdeel van de prijs is een persoonlijk ontwikkeltraject. De prijs wordt gefinancierd door het Mondriaan Fonds en georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De gerenommeerde jury met deskundigen vanuit de museumwereld bestaat uit:
- Susan Lammers, directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, voorzitter
- Imara Limon, conservator Amsterdam Museum, winnaar Museumtalent 2017, commissielid Mondriaan Fonds
- Adrie Warmenhoven, directeur Eise Eisinga Planetarium Franeker, bestuurslid Museumvereniging
- Maaike Verberk, directeur DEN (digitaal erfgoed Nederland), Den Haag
- Denise de Boer, zakelijk directeur Frans Halsmuseum, Haarlem/ lid programmacommissie Museumcongres
- Ralph Keuning, directeur de Fundatie Zwolle/bestuurder Hannema - de Stuers Fundatie, adviseur Raad voor Cultuur

Museumcongres 2018

Het Museumcongres start op 4 oktober om 9.00 uur in het Louwman Museum in Den Haag. Het programma wordt om 17 uur voortgezet in het Gemeentemuseum met een borrel, diner, uitreiking van de Museumtalentprijs van het jaar en een door het museum samengesteld avondprogramma. Je kunt je aanmelden via deze link.

Deel dit nieuws