Mondriaan Fonds roept op tot afstel in plaats van uitstel

Nieuws | 22 apr. 2020

Directeur Mondriaan Fonds Eelco van der Lingen roept op om geplande tentoonstellingen en exposities te cancelen en af te rekenen, kunstaankopen te blijven doen en vast na te denken hoe de anderhalve meter-samenleving er in musea uit zou kunnen zien.

Lees meer

Van der Lingen: “We zitten middenin een enorme crisis, die goed voelbaar is in de hele culturele sector. Vergeleken met de kredietcrisis, zal de impact nog vele malen groter zijn. Het zal een ijkpunt zijn, waar we nog jaren op zullen terugblikken.”

‘Er hangt nu een touwbrug’

Het Mondriaan Fonds is erg blij met de 300 miljoen euro, die vrijgemaakt is door het kabinet. “Wij weten hoe zwaar het is geweest voor de minister om dit voor elkaar te krijgen. Waar wij eerst alleen een ravijn voor ons zagen, hangt er nu een touwbrug. Die heeft zijn beperkingen, maar we kunnen in ieder geval naar de overkant.”

‘Infrastructuur moet behouden blijven’

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen in de sector door kan en de infrastructuur behouden blijft? Dat is de grote uitdaging waar het Mondriaan Fonds voorstaat. “Het mag niet zo zijn dat alles kapotgaat, waar we zoveel jaren in hebben geïnvesteerd.” Van der Lingen geeft aan dat het onvermijdelijk zal zijn, dat er instellingen zullen gaan omvallen en dat er mensen zullen zijn die hun baan gaan verliezen. “Dat geldt voor de hele maatschappij. Het is helaas niet mogelijk om dat te voorkomen, maar we gaan er alles aandoen om ervoor te zorgen dat de sector blijft draaien!”

Het geld moet blijven stromen

Om dat voor elkaar te krijgen moet de geldstroom ‘blijven doorlopen’. Hiervoor investeert het Mondriaan Fonds in alle activiteiten, waarin zij dat anders ook hadden gedaan en zij vragen musea hetzelfde te doen. "Alleen als de keten blijft draaien, kan er straks weer een doorstart worden gemaakt."

Geen uitstel, maar afstel

Van der Lingen roept musea op om tentoonstellingen, exposities of activiteiten die nu geen doorgang kunnen vinden, niet door te schuiven maar te cancelen en af te rekenen. “Als straks alles tegelijk plaatsvindt, gaat dat ten koste van de presentaties die dan al gepland stonden. De focus voor musea is nu beheer en behoud. Ook raad hij museumprofessionals aan om vast na te denken over hoe de mogelijke anderhalve meter praktijk in een museum geïmplementeerd zou kunnen worden.

Behoud van de keten

Van der Lingen wil conservatoren van kunstmusea meegeven om de aankoopregeling van het Mondriaan Fonds voor kunst juist nu in te zetten voor nieuwe aankopen. “Voor het behoud van de keten, is het goed als musea kunst blijven kopen. Anders vallen galeries straks om en verliezen kunstenaars hun inkomen.”

Aanvullende maatregelen

Tot slot laat hij weten dat het Ministerie van OCW erop aanstuurt dat provincies en gemeenten de gemeentelijke musea, die van belang zijn voor een stad of regio, naast het geld dat zij ontvangen extra ondersteunen. Daarnaast zijn de zes Rijkscultuurfondsen aan het onderzoeken of zij, binnen de beschikbare budgetten, aanvullende maatregelen kunnen nemen die specifiek helpen om de bestaande infrastructuur in stand te houden. Zo werkt het Mondriaan Fonds aan budgetten voor kunstenaars. “We zetten ons met man en macht in voor de hele infrastructuur: van kunstenaars tot grote instellingen, zodat we na deze crisis nog een solide basis hebben om op verder te bouwen.”

Deel dit nieuws