Museale Stage: Lenny Geluk-Poortvliet

Blog | 02 dec 2017

Achter de schermen van het museum

Een Museale Stage maakt een museumbezoek een compleet nieuwe ervaring voor politici. In plaats van formeel handjes schudden en topstukken bekijken, stropen ze hun mouwen op en gaan ze één dag aan de slag achter de schermen van het museum. Op vrijdag 1 december 2017 is het de beurt aan Lenny Geluk-Poortvliet, CDA-Kamerlid en woordvoerder Cultuur.

Oude bekenden

Bij aankomst bij het Zeeuws Museum schijnt de zon vrolijk boven het abdijplein in het hartje van Middelburg. Aangekomen bij de ontvangstreceptie blijkt Lenny Geluk al aanwezig te zijn en enkele ogenblikken later sluit beleidsmedewerker Peter Dillingh aan. Directeur Marjan Ruiter heet beiden hartelijk welkom. Onder het genot van streekproducten als roggebrood met Zeeuws spek maakt iedereen kennis met elkaar. Het CDA-Kamerlid kent als voormalig Raad van Toezicht-lid het museum erg goed, wat blijkt als ze van verschillende kanten wordt gegroet door oude bekenden.

Handen uit de mouwen

Na de lunch begint het eerste programmaonderdeel waarbij de handen gelijk uit de mouwen worden gestoken. Geluk-Poortvliet krijgt een Zeeuws Museum trui aan, met de karakteristieke afbeelding van een Zeeuws meisje, met enkele collectiestukken om zich heen. Dat voelt direct vertrouwd, want ze is zelf ook een Zeeuws meisje. Ze mag achter de ontvangstbalie plaatsnemen: gasten verwelkomen, kaarten scannen en hen de weg wijzen. Meteen is duidelijk dat gastvrijheid voor de politica een tweede natuur is.

Onvergetelijk rondleiding

Ondertussen komen enkele deelnemers binnenlopen voor de Onvergetelijk Zeeuws Museum rondleiding, voor mensen met dementie. Hierbij gaan zij met hun naasten in gesprek aan de hand van objecten in het museum. Het is indrukwekkend te zien hoe rondleider Anja contact maakt met ouderen en herinneringen naar boven haalt, aan de hand van enkele collectiestukken. De rondleiding sluit ook goed aan bij de agenda van het Kamerlid, dat zich sterk maakt voor de positie van senioren en hun bijdrage en deelname aan de samenleving. De Onvergetelijk rondleiding toont mooi de verbindings- en belevingswaarde van musea voor de regio.

Bloemetje maken

Als volgende onderdeel gaat de stagiaire naar de Handwerkplaats, waar zij leert een Axels bloemetje te maken. De aanwezige dames vertellen verhalen over klassieke Zeeuwse kledingpatronen. In het vertrek zijn ook prachtige houten stoelen te bewonderen. Deze zijn geïnspireerd door stoelen uit de collectie. Ze worden slechts door een pen-en-gatverbinding bij elkaar gehouden. Voor dit project zijn het museum en de maker van de stoelen een samenwerking aangegaan met de historische scheepswerf in Arnemuiden. Zo verwerken ze historische vaardigheden in producten voor nu. Daarmee staat de economische waarde van de vijf waarden uit Meer Dan Waard ook op de kaart. Als volgend programmaonderdeel mogen er pasjes vervaardigd worden voor de Vrienden van het museum. Deze mensen vormen voor veel musea een belangrijke steun en klankbord.

De stage eindigt met een borrel. Gedeputeerde De Reu vanuit de provincie Zeeland sluit hierbij aan. Tijdens het gesprek passeren enkele dossiers de revue, die spelen in de Tweede Kamer. Bijvoorbeeld de Geefwet die recent behouden is. En de indemniteitsregeling, waarvan het belangrijk is dat deze de komende jaren verruimd wordt in lijn met de almaar stijgende verzekeringskosten. Aan het eind van een geslaagde stage gaat ieder zijns weegs om weekend te vieren.