Landelijke stakingsdag 12 december: basisscholen dicht, musea open

Nieuws | 11 dec 2017

Op dinsdag 12 december 2017 staken de meesters & juffen in het basisonderwijs opnieuw. Om kinderen toch een leerzaam dagje uit te geven, bieden veel musea, net als tijdens de vorige stakingsdag, uitkomst voor families met extra activiteiten, korting of zelfs gratis toegang. Want als je een dag niet naar school kunt, waar kun je dan als kind beter leren dan in het museum?

Leren door te ervaren en te beleven
Musea sluiten met hun collecties aan bij vrijwel alle leergebieden op school: van geschiedenis, biologie tot aardrijkskunde en techniek. Cultuureducatie stimuleert de cognitieve, creatieve en sociale ontwikkeling. Het stimuleert burgerschap, zet aan tot reflectie en verschaft inzicht in het verleden, ofwel de ‘21th century skills’. Kinderen leren hier door voorwerpen te zien, er verhalen over te horen en er zelf mee aan de slag te gaan. Maar bovenal: het is hartstikke leuk om naar het museum te gaan!

Overzicht musea:

Allard Pierson Museum
Het Allard Pierson Museum opent op 12 december gratis de deuren voor basisschoolleerlingen en begeleiders. Ook zijn er allerlei leuke activiteiten in het museum!

Beeld en Geluid
Kinderen t/m 12 jaar mogen (op vertoon van een geldig legitimatiebewijs) op de stakingsdag gratis Beeld en Geluid in! Naast een gezellig dagje uit, steken ze er ook nog eens iets van op. Er is een beperkt aantal gratis toegangskaarten beschikbaar, dus wees er snel bij.

Drents Museum
Elk kind mag gratis één volwassene mee naar het Drents Museum nemen. Een kans om samen met jouw (klein)kind een bezoek te brengen aan de familiebelevenis Codename: Energy, Het Grootste Poppenhuis van Nederland of de tentoonstelling The American Dream. Let op: de toegang geldt alleen voor basisschoolkinderen en hun begeleider.

Gemeentemuseum Den Haag
Op dinsdag 12 december is het Gemeentemuseum Den Haag de gehele dag gratis te bezoeken voor basisschoolkinderen & een begeleider. Breng een bezoek aan de interactieve Wonderkamers of ga tussen 10:00 - 13:00 uur creatief aan de slag in het Open Familieatelier.

Groninger Museum
Kinderen zijn op 12 december gratis in het Groninger Museum en op de stakingsdag mag jij als begeleider (op vertoon van het kind) ook gratis! Per kind mag één volwassene gratis het museum bezoeken.

Limburgs Museum
Een dagje Limburgs Museum is leuker dan school en bijna net zo leerzaam! En op 12 december voor één dag gratis te bezoeken voor basisschoolleerlingen. Voor begeleiding moet zelf worden gezorgd: ouders of begeleiders kunnen een kaartje kopen. Via de webshop krijg je korting.

Museon
Museon wil als interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen. Om deze gedachte uit te dragen is goed onderwijs essentieel. Daarom ondersteunt het Museon deze actie en opent het museum op 12 december de deuren voor het publiek tegen het gereduceerde tarief van 1 euro per persoon.

Museum Speelklok
Alle basisschoolkinderen hebben op12 december gratis toegang tot Museum Speelklok. Op deze dag heeft de Muzikale Rondleiding langs allerlei vrolijke zelfspelende instrumenten een kersttintje.

Museum Gouda
Kinderen gratis tijdens stakingsdag primair onderwijs. Dus nog op zoek naar een leuke activiteit met de (klein)kinderen? Kom naar Museum Gouda en ontdek het museum met opdrachten uit het rode koffertje.

Museum Volkenkunde
Voor kinderen (van 4-12 jaar) is de entree gratis! Kom dus naar Museum Volkenkunde en verken de wereld aan de hand van de superkrachtenroute of doe de kleuterspeurtocht.

Natura Docet Wonderryck Twente
Museum Natura Docet Wonderryck Twente heeft voor 12 december een mooie kortingsactie bedacht; alle bezoekers van het museum krijgen op deze dag 50% korting op de entreeprijs. Én om 12.00 uur en om 14.00 uur kun je de beroemde koningspython Loesje ontmoeten.

Natuurhistorisch Museum Rotterdam
Het Natuurhistorisch Museum opent gratis haar deuren voor kinderen tot en met 15 jaar, zodat ze op deze schoolvrije dag toch iets kunnen leren!

Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum biedt gratis familie-activiteiten tijdens staking van basisschoolleraren. Families en kinderen kunnen op ontdekkingsreis in het museum in de familierondleiding, modeltekenen in het Atrium of een winterlandschap tekenen in de Voorhal. Kinderen t/m 18 jaar hebben altijd gratis toegang tot het museum.

Scheepvaartmuseum
Het Scheepvaartmuseum is op 12 december gratis toegankelijk voor kinderen uit het basisonderwijs en hun begeleider. De hele dag kunnen kinderen (van 6 tot 12 jaar) mee met de nieuwe kijk- en ontdektocht door de tentoonstelling Gamechangers van het Scheepvaartmuseum.

Stedelijk Museum Schiedam
In het Stedelijk Museum in Schiedam hebben kinderen altijd al vrij entree maar tijdens de stakingsdag geldt dat voor elke tweede volwassene ook. De kunst is te bewonderen vanaf het moment dat de meeste scholen normaal beginnen: 8.30 uur.

Teylers Museum
Op 12 december zijn er extra activiteiten in Teylers Museum! Kinderen vanaf 4 jaar kunnen meedoen aan de Kunst en Vliegwerk workshop Knip en plak als Sieb en er zijn verschillende speurtochten voor diverse leeftijden.

Tropenmuseum
In het Tropenmuseum mag je mee op Familiereis in ZieZo Marokko! Normaal gesproken is ZieZo Marokko alleen in het weekend en in de vakanties te boeken, maar speciaal voor de stakingsdag dag maken ze een uitzondering!

Universiteitsmuseum
Speciaal voor de stakingsdag zijn er Museumspecials en kunnen kinderen samen met een publieksbegeleider op zoek naar het antwoord op vragen zoals: Waarom zitten je ogen van voren en niet opzij? Waar zit de neus van een dolfijn en bestaat een blobvis echt?