Krim-goud uit Allard Pierson ook in hoger beroep toegewezen aan Oekraïne

Nieuws | 26 okt. 2021

Het gerechtshof in Amsterdam heeft de kunstschatten uit de Krim, die in 2014 waren tentoongesteld in het Allard Pierson Museum in de hoofdstad, in een hoger beroep wederom toegewezen aan Oekraïne. Het museum had de voorwerpen in 2014 in bruikleen van vier musea op de Krim toen Rusland het schiereiland annexeerde. Hierdoor verloor Oekraïne het gezag over het schiereiland. Het was daarom voor het museum onduidelijk aan wie die kunstschatten moesten worden teruggegeven: aan de musea op de Krim of aan Oekraïne. Het Nederlandse museum besloot de stukken te houden tot daar duidelijkheid over zou komen. De tijdelijke rol die het Allard Pierson Museum als ‘gevolmachtigde opslagplaats’ (safe haven) op zich heeft genomen, sluit aan op de Ethische Code voor Musea; de ethische gedragscode voor de museale sector in Nederland.