Kabinet zet volgende stap in heropening en biedt perspectief voor álle musea

Nieuws | 18 mei 2021

Het kabinet heeft gister besloten de volgende stap in het openingsplan te zetten. De aangekondigde versoepeling van coronaregels gaat woensdag 19 mei in. Dit betekent dat de doorstroomlocaties buiten, zoals de openluchtmusea en openluchtmonumenten vanaf morgen 19 mei open mogen voor publiek, uiteraard mét toepassing van het Museumprotocol.

Ook heeft minister De Jonge vandaag aangegeven te verwachten dat de volgende stap in het openingsplan - zoals het er nu naar uitziet - over drie weken gezet kan worden (9 juni). Dat betreft stap 3 waarin ook de doorstroomlocaties binnen, waaronder musea, presentatie-instellingen en monumenten, open kunnen voor publiek. Ook in die stap is heropening onder voorwaarde dat het betreffende protocol wordt toegepast. Testen voor toegang is in die stap niet aan de orde. De protocollen hebben zich het afgelopen jaar bewezen en dat is dus ook opgemerkt. Als de daling van coronacijfers nog sneller gaat, kan stap 3 mogelijk eerder genomen worden, zo gaf De Jonge aan. We wachten berichtgeving daaromtrent af.

Hiermee zijn de zorgen rondom benodigde steun voor de komende periode niet weggenomen, zodat musea ook op de langere termijn in staat blijven hun collecties te delen met publiek. De verwachting is dat ook na heropening de musea ook nog in de tweede helft van 2021 (veel) minder bezoekers kunnen ontvangen. Want alleen samen vertellen musea het hele verhaal van onze steeds veranderende samenleving.