Het Plakkaat van Verlatinghe is hét pronkstuk van Nederland

Nieuws | 27 jan 2018

Het Plakkaat van Verlatinghe uit 1581, in het beheer van het Nationaal Archief, heeft afgelopen vrijdag 26 januari de finale van Het pronkstuk van Nederland gewonnen. Daarmee liet het De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn en de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek achter zich.

Decleration of Independence second, het Plakkaat van Verlatinghe first

Een lichte verbazing ging door de zaal toen Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de uitslag bekend maakte. De gedoodverfde winnaar De Nachtwacht eindigde in de finale als laatste. Ondanks de lovende woorden van connaisseur dr. Paul Rem, ambassadeur Akwasi en topfotograaf Patricia Steur. Akwasi noemde De Nachtwacht het enige pronkstuk van wereldfaam.

Sinds december dongen dertig objecten mee naar de titel pronkstuk van Nederland. Aanvankelijk werden door deskundigen 150 objecten aangedragen in drie categorieën; ontwerp, erfgoed en kunst. Uiteindelijk bepaalde een team van 1500 respondenten de winnaars van de categorieën. In de finale werd uit de drie overgebleven objecten het pronkstuk gekozen.

De microscoop van Antoni van Leeuwenhoek eindige als tweede. In eerste instantie al een verrassing dat dit kleine stukje vernuft de finale haalde. In de woorden van dr. Paul Rem: “Als ik dit gevonden zou hebben op straat, had ik gedacht: wat een ongelooflijk leuk stukje puur design, maar waar het voor is weet ik niet, misschien kun je er een bierflesje mee openen?” Connaisseur prof. Catelijne van Middelkoop, ambassadeur Wilfred de Bruijn en astronaut André Kuipers wisten de microscoop vurig te verdedigen. “Het is het mooiste cadeau wat Nederland aan de mensheid heeft gegeven,” aldus Kuipers.

Maar het was niet genoeg. Connaisseur em. prof. Herman Pleij, ambassadeur Erik Scherder en de Amerikaans-Nederlandse comedian Greg Shapiro wisten het Nederlandse publiek te overtuigen: het Plakkaat van Verlatinghe is het pronkstuk waar Nederland het meest trots op kan zijn. Scherder wist het op scherp te zetten; zonder het Plakkaat van Verlatinghe waren de microscoop en De Nachtwacht er niet geweest. En de gemeenteraadsverkiezingen binnenkort? Ook niet mogelijk geweest zonder deze onafhankelijkheidsverklaring uit 1851. Greg Shapiro uitte vooral zijn verbazing dat Nederlanders nauwelijks afweten van het Plakkaat van Verlatinghe. In Amerika is de Decleration of Independence heilig en die is geïnspireerd op het Plakkaat van Verlatinghe. Of eigenlijk is het gewoon plagiaat, aldus Shapiro. “Het verdient een eigen museum en als de Amerikaanse president dan naar Nederland komt om het te openen, zal hij zeggen: Decleration of Indepence second, het Plakkaat van Verlatinghe first.”

De minister was vooral te spreken over de gepassioneerde verhalen rondom de pronkstukken. “We moeten ervoor zorgen dat we het zo gepassioneerd kunnen brengen, dat iedereen denkt: dat wil ik ook weten.” En misschien is dat wel de belangrijkste verdienste van Het pronkstuk van Nederland.