Europese Commissie vraagt naar ervaringen met Europeana

Nieuws | 17 dec 2017

Het Nationaal Archief is net als vele andere Europese erfgoedinstellingen aangesloten bij Europeana. Wat zijn jouw ervaringen met dit kennisnetwerk?

Nieuwsbericht van het Nationaal Archief.

Het Nationaal Archief is net als vele andere Europese erfgoedinstellingen aangesloten bij het kennisnetwerk Europeana. Europeana is het digitale platform waar erfgoedinstellingen uit heel Europa hun collecties online beschikbaar stellen. De Europese Commissie wil graag jouw mening horen over Europeana. Ben je vanuit jouw werk of interesse betrokken bij cultureel erfgoed? Vul dan de vragenlijst in en deel je ervaringen.

53 miljoen werken!
Aan Europeana zijn inmiddels zo’n 3.700 Europese musea, bibliotheken, archieven en andere organisaties met historische verzamelingen verbonden. Samen stellen zij via Europeana 53 miljoen werken online beschikbaar. Het aanbod is zeer divers. Denk aan middeleeuwse manuscripten,  negentiende-eeuwse kranten, foto’s, films, bladmuziek, gegevens over monumenten en archeologische vondsten. De digitale erfgoedcollecties zijn direct te doorzoeken, maar ook (deels) beschikbaar voor hergebruik door derden, zoals wetenschap, onderwijs en toerisme.

Onderzoek
In mei 2016 heeft de Europese Raad voor Ministers conclusies aangenomen over de rol van Europeana; in hoeverre het platform bijdraagt aan de zichtbaarheid en het gebruik van Europees cultureel erfgoed. De Raadsconclusies gaan in op financiering, organisatie, kennisfunctie, kwaliteit van beschikbare gegevens en gebruiksvriendelijkheid van Europeana.

Naar aanleiding van deze conclusies laat de Europese Commissie, DG CNECT een onafhankelijke evaluatie van Europeana uitvoeren. En daar heeft de commissie hulp bij nodig. Dat doet je door de online vragenlijst in te vullen. Op basis van de evaluatie doet de Europese Commissie voorstellen aan de lidstaten voor toekomstige ondersteuning van Europeana.

De online-vragenlijst kan tot 14 januari 2018 in een van de 24 officiële EU-talen worden ingevuld. Na afronding van het onderzoek, staan de resultaten op deze website.

Link naar de vragenlijst (NL)
Link to the online questionnaire (ENG)

Contact: Europese Commissie, directoraat-generaal Communicatienetwerken, inhoud en technologie (DG CNECT).
E-mail : cnect-g2@ec.europa.eu