Drie musea genomineerd voor de RAAK Stimuleringsprijs

Nieuws | 01 aug 2017

De RAAK Stimuleringsprijs is een initiatief om musea toegankelijker te maken voor mensen met een visuele beperking. Bij deze tweede editie zijn Museum Boijmans Van Beuningen, Museum Speelklok en het Tropenmuseum genomineerd.  

Een museum voor iedereen
Toegankelijkheid is een actueel onderwerp in museumland. De Museumvereniging is er voorstander van de toegankelijkheid van musea voor mensen met een beperking te bevorderen. In Nederland zijn meer dan 350.000 mensen slechtziend of blind. Zij kunnen niet zoals anderen kijken naar kunstwerken, (historische) objecten of andere informatie in een museum. Met de RAAK Stimuleringsprijs, die dit jaar voor de tweede keer wordt uitgereikt, worden musea gestimuleerd om hun collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. De prijs is een initiatief van het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon en wordt ondersteund door verschillende fondsen.

De genomineerden: 

Boijmans Van Beuningen: Oren en ogen tekort 
Het museum wil een rijke kunstbeleving aanbieden voor mensen met een visuele beperking. Er wordt gewerkt aan een overdraagbare methodiek van rondleiden op basis van de multi-sensorische benadering van een kunstwerk. Denk hierbij aan voelen, muziek, geuren, inbeelding of fysieke beleving.

Museum Speelklok: Tastbare muziek
Rondleidingen die draaien om muziek zijn bij uitstek geschikt voor mensen met een visuele beperking. Museum Speelklok wil samen met deze doelgroep meerdere permanente rondleidingen ontwikkelen zodat zij de verhalen over de geschiedenis en techniek van muziek kunnen horen en voelen. Daarvoor zal waar mogelijk de routing in het museum, de website en de faciliteiten in het gebouw worden aangepast.

Tropenmuseum: Beleef de wereld
Het Tropenmuseum ontwikkelt een belevingsroute waarin kennis wordt gemaakt met verhalen, geluiden, smaken en voorwerpen van over de hele wereld. Het museumbezoek wordt een beleving waarbij blinde en ziende bezoekers met voorwerpen en objecten uit de collectie meer leren over de culturen uit de wereld. Ook gaan ze met elkaar in gesprek over hun eigen leven. In workshops in samenwerking met kunstenaars of muzikanten zal een beroep worden gedaan op de creativiteit van bezoekers met een visuele beperking.

Breng uw stem uit
De jury, bestaande uit mensen met een visuele beperking, medewerkers van musea en (blinde) kunstenaars, heeft haar oordeel geveld. Nu is het aan het Nederlandse publiek te bepalen wie de collectie (verder) toegankelijk kan gaan maken voor blinden en slechtzienden. Welk museum moet er volgens u winnen? Breng uw stem uit op de website van RAAK.

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking vindt op 11 september plaats bij de winnaar van vorig jaar: Museum Beelden aan Zee in Den Haag. De winnaar ontvangt maar liefst € 25.000,-. Het museum dat op de tweede plaats eindigt ontvangt € 10.000,- en aan de derde plaats is een prijs van € 5.000,- verbonden. Daarnaast ontvangen alle finalisten reliëftekeningen en kennis van een specialist over het toegankelijk maken van een collectie. 

Deel dit nieuws