Discovery Museum in Kerkrade is het meest kindvriendelijke museum van Nederland

Nieuws | 29 nov. 2021

Het Discovery Museum in Kerkrade mag zich vanaf vandaag een jaar hét ‘Kidsproof Museum 2022’ van Nederland noemen. Dit museum kreeg namelijk het hoogste rapportcijfer, van Museuminspecteurs.

Ruim 3.000 Museuminspecteurs, kinderen tot en met 12 jaar, hebben in totaal bijna 8.000 inspecties gedaan, waarbij ze musea rapportcijfers geven én tips over wat er nog leuker of beter kan. In totaal kregen maar liefst 64 musea gemiddeld een 8 of hoger. Die musea zijn in alle provincies te vinden en mogen een jaar lang het predicaat Kidsproof voeren. Over landelijk winnaar Discovery Museum, die een gemiddeld rapportcijfer van 9,2 kreeg van de kinderen, schreef een enthousiaste Museuminspecteur dat “je heel veel zelf kan doen. Bijvoorbeeld fietsen om stroom te maken, of met een hijskraan een blok verplaatsen en tekenen, maar het allermooiste was de film over de aarde vanuit ISS.” Een overzicht van alle 64 kidsproof-musea staat op museumkids.nl.

Winnende inspecteur

Ook voor de Museuminspecteurs is er een prijs. Die is gewonnen door Silvy (12) uit Wassenaar. De jury schrijft over haar: “Inspecteur Silvy springt eruit, omdat ze haar museumbezoeken in de inspecties eerlijk en kundig heeft opgeschreven. Uit haar tips voor de musea spreekt kennis van zaken en liefde voor erfgoed, kunst en cultuur. Je gunt elk museum deze inspecteur, want ze levert je praktische tips over de kosten van de museumwinkel tot en met innovatieve adviezen.”

Na de uitreiking van de Museumkids Awards vandaag is direct het 11e inspectieseizoen gestart dat tot en met 30 oktober 2022 loopt.

Provinciewinnaars

Provinciewinnaar Drenthe: Nationaal Gevangenismuseum, Veenhuizen (cijfer 8,6)In Drenthe geven kinderen het Nationaal Gevangenismuseum het hoogste cijfer. Het rapportcijfer van het Gevangenismuseum is een 8,6. Een van de kinderen die er is geweest, vindt het leuk dat “je dingen kon beleven, zoals dat je mee mag denken in een rechtspraak en in de cellen kijken en de bussen.”

Provinciewinnaar Flevoland: Luchtvaartmuseum Aviodrome, Lelystad (cijfer 8,6)
In Flevoland geven kinderen Luchtvaartmuseum Aviodrome het hoogste cijfer. Een van de kinderen die er is geweest, vindt het leuk dat “je in heel veel vliegtuigen kon en je kreeg ook heel veel informatie en geschiedenis wat echt wel spannend was.”

Provinciewinnaar Friesland: Natuurmuseum Fryslân, Leeuwarden (cijfer 8,8)
In Friesland geven kinderen Natuurmuseum Fryslân het hoogste cijfer. Een van de kinderen die er is geweest, vindt het leuk dat “je heel veel kan doen. De onderwatersafari was geweldig. De tentoonstelling Gif is super cool en van de Darwinzolder heb ik heel veel geleerd.”

Provinciewinnaar Gelderland: Kasteel Hernen, Hernen (cijfer 9,0)
In Gelderland geven kinderen Kasteel Hernen het hoogste cijfer. Een van de kinderen die er is geweest, vindt dat “de lantaarn heel leuk is. Je kunt ermee scannen en verhalen horen. Het verkleden als ridder was cool en de mensen waren heel aardig.'

Provinciewinnaar Groningen: Storyworld, Groningen (cijfer 8,9)
In Groningen geven kinderen Storyworld het hoogste cijfer. Een van de kinderen die er is geweest, vindt het leuk dat “je zelf de geluiden kon maken bij een tekenfilm. Met lepels, een broodplank, kurken en meer en dat je zelf een game kon maken. Er was heel erg veel leuks te doen.”

Provinciewinnaar Limburg: Discovery Museum, Kerkrade (cijfer 9,2)
In Limburg geven kinderen Discovery Museum het hoogste cijfer. Een van de kinderen die er is geweest, vindt het leuk dat “je heel veel zelf kan doen. Bijvoorbeeld fietsen om stroom te maken, of in een hijskraan een blok verplaatsen, tekenen, maar het allermooiste was de film over de aarde vanuit ISS.”

Provinciewinnaar Noord-Brabant: preHistorisch Dorp, Eindhoven (cijfer 9,1)
In Noord-Brabant geven kinderen het preHistorisch Dorp het hoogste cijfer. Een van de kinderen die er is geweest, vindt het leuk dat “je heel veel dingen zelf kon doen. En dat je de medewerkers alles kan vragen en dat ze voor alle vragen een leuk verhaaltje hebben.”

Provinciewinnaar Noord-Holland: NEMO Science Museum, Amsterdam (cijfer 9,1)
In Noord-Holland geven kinderen NEMO Science Museum het hoogste cijfer. Een van de kinderen die er is geweest, vindt het leuk dat “je super veel dingen kunt doen. De demo was superleuk, maar eigenlijk veel te kort. Zo interessant! Heb ook zelf met een microscoop een proefje gedaan.”

Provinciewinnaar Overijssel: Natura Docet Wonderryck Twente, Denekamp (cijfer 8,8)
In Overijssel geven kinderen het Natura Docet Wonderryck Twente het hoogste cijfer. Een van de kinderen die er is geweest, vindt “dat de tentoonstellingen en de workshops erg leuk zijn er is veel te doen en ontdekken het is erg interessant.'

Provinciewinnaar Utrecht: Nationaal Militair Museum, Soest (cijfer 8,9)
In Utrecht geven kinderen het Nationaal Militair Museum het hoogste cijfer. Een van de kinderen die er is geweest, vindt het leuk dat “je er simulatiespellen kon doen. En ik vond het ook leuk dat je er buitenactiviteiten kon doen, zoals in een minitank rijden. Je kon er ook lekker buitenspelen.”

Provinciewinnaar Zeeland: Zeeuws maritiem muZEEum, Vlissingen (cijfer 8,3)
In Zeeland geven kinderen muZEEum het hoogste cijfer. Een van de kinderen die er is geweest, vindt het leuk dat “je veel meer kon leren over de zee en zeehelden. Maar niet alleen door te kijken maar ook door films en doe-dingen”

Zuid-Holland: Museumpark Archeon, Alphen aan den Rijn (cijfer 8,9)
In Zuid-Holland geven kinderen Archeon het hoogste cijfer. Een van de kinderen die er is geweest, vindt dat “eigenlijk alles leuk is. Ik wil er snel weer naartoe. Aardige mensen uit het verleden vertellen van toen. Je kan allemaal spulletjes maken zoals armbandjes en een kaars.”