Designers en kunstenaars mogen best meer rekening houden met blinden

Nieuws | 16 aug. 2021

Musea zijn er zich steeds meer van bewust dat de collecties en wisseltentoonstellingen er moeten zijn voor iedereen. Zo worden museale collecties en tentoonstellingen steeds meer ook toegankelijk voor blinden, slechtzienden en rolstoelgebruikers. Het Van Abbemuseum in Eindhoven vervult daarbij al jaren samen met het Stedelijk in Amsterdameen voorbeeldfunctie. Vanaf half september is in het Van Abbemuseum de tentoonstelling Dwarsverbanden te beleven, die je uitnodigt om kunst anders te ervaren: soms letterlijk door kunst te voelen, ruiken of horen. Met ruim 25 multizintuiglijke tools, waaronder teksten in braille, geurinterpretaties, voeltekeningen en sound scapes, is Dwarsverbanden de eerste volledig multizintuiglijke collectiepresentatie van Nederland.
Foto: Boudewijn Bollmann