De Nationale Museumweek 2018 is van start!

Nieuws | 09 apr 2018

Een week bomvol activiteiten. Ontdek het samen!

Vandaag gaat de Nationale Museumweek 2018 officieel van start! Van 9 t/m 15 april 2018 zetten ruim 400 musea door het hele land hun pronkstukken in de schijnwerpers en worden er bijzondere activiteiten georganiseerd.

Speciale events tijdens de Nationale Museumweek 2018

Ook zijn er deze week een aantal speciale events. Dat begint vandaag om 8.30 uur met de onthulling van een grote gouden zandsculptuur van de ontsnapping van Hugo de Groot uit Slot Loevestein in Zaltbommel. Illusionist Victor Mids voert deze onthulling uit waarmee hij ongetwijfeld voor verbazing zal zorgen.

Op dinsdag 10 april opent er een pop-up museum in De Theramiek in Leiden met pronkstukken uit Naturalis. De leerlingen van deze middelbare school hebben de tentoonstelling zelf samengesteld en ingericht.

Op woensdag 11 april wordt er nog een pop-up museum geopend, in de Christelijke Scholengemeenschap Liudger in Burgum. De scholieren hebben een tentoonstelling samengesteld met de pronkstukken uit het Streekmuseum Volkssterrenwacht Burgum, het Observeum.

Deze dag vindt ook de onthulling plaats van het tweede gouden pronkstuk van de Nationale Museumweek 2018. De in goud gehulde vergroting van De Ploeger keert terug naar Helmond.

Donderdag 12 april vindt de derde opening van een pop-up museum plaats. Ditmaal is het College Den Hulster in Venlo aan de beurt. Leerlingen van deze middelbare school hebben een tentoonstelling samengesteld met pronkstukken uit het Limburgs Museum.

De onthulling van het derde en laatste gouden pronkstuk vindt plaats op vrijdagavond 13 april in de binnenhaven van Harlingen. De gouden verschijning van het roemruchte schip de Halve Maen zal als gigantische 3D-animatie via een feeërieke waterprojectie velen tot de verbeelding spreken.

Deze vrijdagavond vinden er ook MuseumkaartMatch-Avonden plaats in meer dan 40 musea door heel Nederland, met een gouden tintje in Stadsmuseum Harderwijk.

Op zaterdag 14 april en zondag 15 april vinden de ‘Golden Hours’ plaats in Museum TwentseWelle in Enschede en het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Bereid je voor op een muzikaal museumavontuur met rapper Sevn Alias en New Cool Collective frontman en saxofonist Benjamin Herman. Aanmelden is gratis en kan hier.

Voor uitgebreide informatie over alle activiteiten en speciale events tijdens de Nationale Museumweek 2018, check www.nationalemuseumweek.nl

#OnsEchteGoud

Wees erbij en geniet van al het moois dat Nederlandse musea te bieden hebben. Ontdek het samen. Binnen én buiten de muren van het museum. Pronkstukken, bijzondere activiteiten en initiatieven… ze zijn dichterbij dan je denkt! En deel je museale avonturen deze week met #OnsEchteGoud. Veel plezier!