Cultuur aan Zee: samenwerking twaalf Haagse musea

Nieuws | 06 sep 2018

Twaalf Haagse musea organiseren dit najaar ter gelegenheid van het themajaar Feest aan Zee, waarmee Den Haag tweehonderd jaar badplaats viert, tentoonstellingen waarin de zee als inspiratiebron centraal staat. Onder de noemer Cultuur aan Zee worden bezoekers van de stad getrakteerd op topexposities met werken van (inter)nationaal gevestigde kunstenaars zoals Ossip Zadkine, Jan Toorop, Thierry De Corbier, Piet Mondriaan, Ferdinand Bol, Nan Goldin en Jan Dibbets.

Cultuur aan Zee verenigt maar liefst twaalf grotere en kleinere Haagse musea zoals het Gemeentemuseum, Mauritshuis, Museum Voorlinden, Haags Historisch Museum, Panorama Mesdag en Museum Beelden aan Zee. Van klassieke tot moderne kunst, beelden en schilderen tot foto’s en voorwerpen - ontdek welke sporen de zee, het strand en de duinen achterlieten en bekijk in de musea hoe kunstenaars zich erdoor lieten inspireren.

Organisatie
Feest aan Zee organiseert samen met Gemeente Den Haag, culturele, toeristische en marketingorganisaties het gelijknamige themajaar om het bezoek aan Den Haag ~ Scheveningen te vergroten. Feest aan Zee vergroot de bekendheid van Den Haag als Stad aan Zee. De festiviteiten, zoals de tentoonstellingen in de Haagse musea profileren de stad, versterken de positionering in binnen- en buitenland en zorgen voor meer (internationale) bezoekers. Dankzij deze ‘dagjes uit’ wordt ook de lokale economie draaiende gehouden, doordat het museumbezoek bijvoorbeeld gecombineerd wordt met winkelen, een etentje of een hotelovernachting.

Overzicht tentoonstellingen:

De Zindering van de Zee in De Mesdag Collectie
Met De Zindering van de Zee brengt De Mesdag Collectie een eerbetoon aan Bas Jan Ader en zijn performance In Search of the Miraculous. De Nederlandse kunstenaar verdween in 1975 toen hij de Atlantische Oceaan over wilde zeilen. Zijn ziel en kunstenaarschap werden één met de dramatische kracht van de zee. Kunstenaars zoals Thierry De Cordier, Jan Dibbets en Nan Goldin brengen een hommage aan Ader en zijn werk. Net zoals Ader zijn ze gefascineerd door grootsheid en de onstuimigheid van de zee, een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Zadkine aan Zee in Museum Beelden aan Zee
Museum Beelden aan Zee eert één van de grootste moderne beeldhouwers met een retrospectief, waarin het mysterieus kunstenaarschap van de meester wordt ontrafeld. Vele werken komen uit particulier bezit en zijn daarom een primeur voor het grote publiek. De Wit-Rus Ossip Zadkine (1890–1967) was een poëet en ambachtsman die werd geïnspireerd door de klassieke beeldhouwkunst. Hij was een expressionist, waarvan zijn indrukwekkende sculptuur De verwoeste stad in Rotterdam het meest beroemde voorbeeld is. Zadkine onderhield een nauwe band met Nederland, hij leidde talrijke Nederlandse beeldhouwers op en was een graag geziene gast in de Nederlandse kunstscene.

Aan Zee in Gemeentemuseum Den Haag
In Zeeland vind je brede stranden, fraaie duinen, schilderachtige dorpjes en het befaamde Zeeuwse licht. Niet voor niets kwamen kunstenaars zoals Piet Mondriaan, Jan Toorop, Jacoba van Heemskerck en Ferdinand Hart Nibbrig aan het begin van de vorige eeuw graag op het Zeeuwse eiland Walcheren. Vooral Domburg, Veere, Westkapelle, Oostkapelle en Zoutelande waren geliefd. De kunstenaars probeerden hier de mystiek van de bomen, de torens, kerken, duinen, het strand, de zee en de mensen te vangen. Aan de hand van meer dan zestig werken van deze kunstenaars neemt de expositie Aan Zee je mee langs een schitterend stukje Nederland.