Conservator Tentoonstellingen

Vacature | 30 apr 2019

Het Van Abbemuseum in Eindhoven is op zoek naar een Conservator Tentoonstellingen

Organisatie: Van Abbemuseum
Omvang: 36 uur per week
Locatie: Eindhoven
Sluitingsdatum: 26 mei 2019


Het Van Abbe is een van de meest toonaangevende musea voor hedendaagse kunst in Europa. Het museum heeft een uitgebreide internationale collectie van ruim 2700 kunstwerken, waaronder sleutelwerken en archieven van Joseph Beuys, René Daniëls, Marlene Dumas, Sheela Gowda, Patricia Kaersenhout, Gülsün Karamustafa, Iris Kensmil, Oscar Kokoschka, John Körmeling, El Lissitzky, Paul McCarthy, Pablo Picasso, Martha Rosler en Lidwien van de Ven. Het museum heeft een experimentele benadering als het gaat om de rol van kunst in de maatschappij. Openheid, gastvrijheid en kennisuitwisseling zijn voor het Van Abbemuseum van belang en we prikkelen onszelf en onze bezoekers om over uiteenlopende onderwerpen na te denken. Bijvoorbeeld over de rol van de collectie als cultureel 'geheugen', of over het museum als publieke ruimte. Het museum wil daarin betekenisvol zijn op een regionaal, nationaal en internationaal niveau en hecht waarde aan het betrekken van een zeer divers publiek in afkomst, opleiding en sociaal-maatschappelijke positie. Het wil daarbij niet alleen vóor een publiek programmeren, maar ook mét.


Blend, Behave, Belong (Franz Erhard Walther) workshop by International Locals in 2018. Photo: Dieuwke van den Heuvel.  

Wat ga je doen?

Conservator Tentoonstellingen is een senior functie binnen het Van Abbemuseum. Je bent een van de publieke gezichten van het Van Abbemuseum en hebt een sleutelpositie binnen een breed team dat het algemene beleid voor het museum ontwikkelt. In deze rol ben jij de schakel tussen onderzoek, collectie en bemiddeling. Samen met je collega’s uit deze gebieden draag je bij aan een holistisch programma waarin collectievorming en ontwikkeling, onderzoek en actieve dialoog en samenwerking met publiek samenkomt.

Het Van Abbemuseum streeft ernaar een inclusief museum te zijn, waarin de sociale mix van de stad en regio Eindhoven gereflecteerd wordt. Het team is toegewijd om te begrijpen wat dekolonisatie betekent voor een museum voor moderne en hedendaagse kunst. De ontwikkelingen van het beleid vallen onder het begrip de-moderniseren. We streven naar onderzoek buiten de gebaande paden, ‘deviant practice’ en museumpraktijk volgens het ‘constituency’ model. Meer informatie over deze begrippen kun je vinden op de website www.vanabbemuseum.nl of www.internationaleonline.org. Ook kun je de l’Internationale publicaties ‘What’s the Use’ en ‘The Constituent Museum’ (Valiz) raadplegen. Als Conservator Tentoonstellingen zul je een sleutelrol innemen bij het verder ontwikkelen van deze concepten in de komende jaren.

De conservator tentoonstellingen is (mede) verantwoordelijk voor:

• de programmering en organisatie van de tijdelijke tentoonstellingen en de uitvoering van substantiële onderdelen ervan;
• de ontwikkeling en uitvoering van het programma met lokale en nationale groepen;
• een actieve rol spelen in de museumconfederatie L'Internationale. Je werkt samen met collega's van partnermusea om het programma en de doelen van de confederatie te realiseren;
• het bedenken en schrijven van financieringsaanvragen ter ondersteuning van het tijdelijke tentoonstellingsprogramma;
• het onderhouden van een (inter)nationaal netwerk binnen de wereld van het hedendaagse kunst en musea;
• het ontwikkelen van een relevant regionaal netwerk binnen en buiten de wereld van hedendaagse kunst en musea, gericht op met name voeling houden met de huidige, diverse samenleving.

Je wordt geacht een vertaling te kunnen maken tussen een radicale benadering en positie en een inclusieve en gastvrije houding. Vertrouwdheid met discussie rondom dekolonialiteit, feminisme en inclusiviteit is essentieel.

Jouw profiel

Je:
• bent in het bezit van een diploma op academisch niveau, bij voorkeur richting Kunsthistorie of vergelijkbaar;
• hebt minimaal 5 jaar ervaring met het ontwikkelen en realiseren van tentoonstellingen in een internationale museale context;
• hebt actuele kennis van de ontwikkelingen in moderne en hedendaagse kunst, zowel op het gebied van de makers (de kunstenaars) als onderzoek;
• beschikt over een relevant (inter-)nationaal netwerk en weet deze goed te onderhouden;
• bent vaardig in het ontwikkelen van beleid, het geven van advies, het leiden van projecten en fondsenwerving;
• beschikt over uitstekende Nederlandse en Engelse communicatieve vaardigheden of je bent bereid je Nederlandse of Engelse taalvaardigheid, in korte tijd, tot uitstekend niveau te ontwikkelen;
• woont in (omgeving van) Eindhoven of je bent bereid te verhuizen. Van jou wordt namelijk verwacht dat je een groot deel van je uren fysiek aanwezig bent in het museum.

Het Van Abbemuseum onderschrijft de Code Culturele Diversiteit en heeft zich ten doel gesteld om als museum een afspiegeling van de maatschappij te zijn. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen ons team versterkt.

Wat krijg je terug voor jouw waardevolle bijdrage?

Het Van Abbemuseum is onderdeel van de gemeente Eindhoven en staat binnen de organisatie mede bekend om de prettige en informele sfeer. Het team bestaat uit betrokken en gedreven specialisten en hecht veel waarde aan goede samenwerking en gastvrijheid.

Je krijgt bij ons:

• een jaarcontract. Als we van beide kanten tevreden zijn, wordt het omgezet naar een vast contract;
• max. € 4859,- bruto per maand (o.b.v. 36 uur per week);
• eventueel de mogelijkheid om gebruik te maken van onze verhuiskostenregeling;
• 23 vakantiedagen (o.b.v. 36 uur per week). En je kunt ADV opbouwen;
• een vrij besteedbaar bedrag van 17,05% van je bruto salaris. Dit bestaat uit o.a. de vakantie- en eindejaarsuitkering en levensloopbijdrage;
• een vergoeding voor een trajectkaart van max. € 60,- per maand als je met de trein/bus reist. We hebben ook wandel-, fiets-, en e-bike vergoedingen;
• ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en deelname aan diverse cursussen en trainingen;
• last but not least: de mogelijkheid om onderdeel uit te maken van een zeer gedreven team.

Zie jij jezelf in deze rol werken?

Stuur dan uiterlijk 26 mei je motivatie en cv door via deze link. We lezen hierin graag hoe jij jouw talenten gaat inzetten voor het van Abbemuseum.

Heb je nog vragen of wil je meer informatie?

Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met Charles Esche, algemeen directeur, via c.esche@vanabbemuseum.nl. Heb je vragen over de sollicitatieprocedure? Neem dan contact op met Jantine Claus, persoonlijk assistent Museumdirecteur, via telefoonnummer +31 40 238 1021.

De eerste selectieronde wordt gepland op dinsdag 11 juni en woensdag 12 juni en de tweede ronde op maandag 17 juni. Een assessment zal onderdeel uitmaken van de selectieprocedure.