Museale Stage: Burgemeester Jos Wienen

Blog | 16 nov 2017

Een Museale Stage maakt een museumbezoek een compleet nieuwe ervaring voor politici. In plaats van formeel handjes schudden en topstukken bekijken, stropen ze hun mouwen op en gaan ze één dag aan de slag achter de schermen van het museum. Op woensdag 15 november 2017 is het de beurt aan de burgemeester van Haarlem: Jos Wienen. Het Frans Hals Museum en Museum het Dolhuys ontwikkelden samen een stageprogramma voor de burgemeester in eigen stad.

Lodewijk Kuiper

Beleidsmedewerker Public Affairs

In de ban van de meesterwerken

De burgemeester kan bij aankomst meteen een mooie blazer met het logo van het Frans Hals museum aantrekken en het hoofd collecties volgen naar het restauratieatelier. Geen tijd voor speeches of praatjes, want net als een echte stagiair moet ook een burgemeester hard aan de slag. In het restauratieatelier ziet Jos Wienen de drie regentenstukken van Frans Hals, zonder lijst en op ooghoogte, naast elkaar.

Terwijl de burgemeester de meesterwerken met een kleine zaklamp bewondert, geven restauratoren toelichting over verfverkleuringen, craquelé en vroegere restauraties en retouches die verwijderd worden. Als aanvulling laten de restauratoren ook verfmonsters zien van de verschillende verflagen op de schilderijen. Na het grondig bestuderen van de regentstukken mag de stagiair aan de slag met de inlijster. Daar krijgt hij uitleg over de invloed van het klimaat op de schilderijen en mag hij uiteindelijk onder begeleiding een schilderij inlijsten. Met de nodige voorzichtigheid legt Wienen het paneel in de lijst en draait de schroeven aan. Daarna mag het schilderij terug naar het depotplekje.

Eenmaal in het depot aangekomen waant de burgervader zich als een kind in een snoepwinkel. Met veel bewondering en interesse flaneert hij door de vele rijen schilderijen en geeft hij zelf uitleg waar hij kan. Het werk dat hij net heeft ingelijst wordt op zijn plek gehangen en nog voor alle gegevens over het schilderij zijn ingevuld, staan de volgende stagebegeleiders al klaar. Tijdens het laatste deel van de stage krijgt Wienen uitleg over het klimaat in het museum. Samen met twee museummedewerkers loopt hij op zaal om alle bevochtigers en ontvochtigers te bekijken. Hij krijgt grondige uitleg en stelt nieuwsgierig vragen over dit belangrijke aspect in het museum.

De klok slaat drie, helaas roept de plicht. De burgemeester moet met spoed terug naar het stadhuis waar een grote groep journalisten hem opwachten. Het tweede deel van het stageprogramma in Museum het Dolhuys komt daardoor helaas te vervallen. Jos Wienen belooft echter om nog een keer terug te komen voor een stage-ervaring bij het Dolhuys.