5,6 miljoen euro voor musea tijdens verplichte sluiting

Nieuws | 24 dec. 2021

Dinsdag 21 december werd bekend dat voor musea 5,6 miljoen euro beschikbaar komt voor de periode van de verplichte sluiting (19 december 2021 – 14 januari 2022). Het geld komt ter beschikking voor de musea via een regeling bij het Mondriaan Fonds. Een verdere uitwerking van deze regeling volgt in de tweede helft van januari met een Tweede Kamerbrief van de Minister van OCW.

De minister zal in dezelfde brief een verdere uitwerking van het steunpakket voor cultuur bekendmaken. Eind november werd al een steunpakket voor cultuur van 68 miljoen euro aangekondigd. Op 14 december werd besloten tot een ophoging van dit bedrag vanwege de verlenging van de maatregelen. Het ministerie gaat nog berekenen welke bedragen voor welke doeleinden nodig zijn. Voor zowel musea in de Erfgoedwet (rijksmusea), als instellingen in de Basisinfrastructuur BIS – waaronder 12 musea in alle provincies – is alvast steun aangekondigd voor deze periode van sluiting.

Steunpakketten

De loonkostencompensatieregelingen NOW5 (november en december) en NOW6 (eerste kwartaal 2022) worden allebei verruimd. Het te vergoeden omzetverlies stijgt van 80% naar 90%.
Voor de TVL voor dit kwartaal (Q4, 2021) wordt gelet op de korte termijn van aankondiging van de lockdown de omzetverliesdrempel éénmalig verlaagd naar 20%. Voor de TVL voor het eerste kwartaal volgend jaar (Q1,2022) blijft deze drempel 30%. Voor musea die tot nog toe niet aan de omzetverliesdrempel van 30% kwamen, maar wel boven de 20% zitten, is het zinvol te kijken of ze in aanmerking komen hiervoor.